Αγορές | Commodities

Πετρέλαιο: Άμεση αντίδραση στη συμφωνία της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό αργό - «Άλμα» στις τιμές

Newsroom

Άμεση ήταν η αντίδραση των τιμών του πετρελαίου στο άκουσμα της απόφασης που έλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνώντας τα ξημερώματα της Τρίτης για την απαγόρευση του 90% του ρωσικού αργού μέχρι το τέλος του έτους.

Τα futures του αμερικανικού παράδοσης Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 2,81% στα 118,29 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια του brent κατά 0,93% στα 122,80 δολάρια. 

Ανοδικά κινήθηκαν και τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου, με το WTI να σημειώνει άνοδο 2,84% στα 115,42 δολάρια και το brent αντίστοιχα 1,17% στα 118,98 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία επιλύει ένα αδιέξοδο στις συνομιλίες λόγω αντίστασης από την Ουγγαρία, καθώς είναι άμεσα εξαρτώμενη  από το ρωσικό αργό ενώ ο ηγέτης της, Βίκτορ Όρμπαν, διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συμφωνία «καλύπτει άμεσα πάνω από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε ανάρτηση στο Twitter μέσω της οποίας ανακοίνωσε τη συμφωνία.

Πρόκειται για το πιο αυστηρό μέτρο που λαμβάνεται κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά και πιθανώς για τη μεγαλύτερη θυσία που κάνει η Ευρώπη.

Χάρη στις εθελοντικές δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Βαρσοβίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα περικόψει κατά «περίπου 90% τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος της χρονιάς», διευκρίνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επίσης μέσω Twitter.

Οι εισαγωγές μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, αρχικά θα εξαιρεθούν, στοιχείο που επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, η οποία εμπόδιζε εδώ και αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: