Αγορές | Commodities

Jefferies: Το πετρέλαιο μπορεί να φθάσει τα 150 δολάρια

Newsroom

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να κινηθούν «πολύ υψηλότερα» από τα τρέχοντα επίπεδα, δεδομένης της βαθιάς εξάρτησης του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα και μπορεί να φτάσουν τα 150 δολάρια, υποστηρίζει ο Christopher Wood από την Jefferies.

Σε έναν κόσμο που «ανοίγει ξανά» κάτι που «ταλανίζεται» από ένα μεγάλο «αν», η τιμή του πετρελαίου μπορεί να ανέβει σημαντικά υψηλότερα, δήλωσε ο Wood, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης στην Jefferies, μιλώντας την Τετάρτη στο CNBC.

«Το πετρέλαιο έφτασε στα 80 δολάρια με μεγάλο μέρος της αγοράς της Ασίας να είναι κλειστό» και τα σύνορα της Κίνας εξακολουθούν να είναι ουσιαστικά κλειστά, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «σε έναν πραγματικά πλήρως ανοιχτό κόσμο, η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει τα 150 δολάρια, επειδή οι περιορισμοί της προσφοράς είναι δραματικοί».

Η «πολιτική επίθεση» στα ορυκτά καύσιμα τα τελευταία χρόνια έχει αφαιρέσει το κίνητρο για επενδύσεις στον τομέα παρά τη διαρκή σημασία του, είπε ο Wood, επισημαίνοντας ότι το 84% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας πέρυσι καλύφθηκε από ορυκτά καύσιμα.

«Το θέμα για μένα δεν είναι η τιμή του πετρελαίου, το θέμα είναι η πανδημία. Η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί σε έναν πλήρως ανοιχτό κόσμο, επειδή κανείς δεν επενδύει στο πετρέλαιο, αλλά ο κόσμος εξακολουθεί να καταναλώνει ορυκτά καύσιμα», είπε.

«Έτσι το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει πολύ ψηλότερα και αυτό σίγουρα μπορεί να κλιμακώσει τον φόβο του πληθωρισμού», είπε ο Wood.

Πάντως, νωρίς την Τετάρτη, το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη υποχώρησε περισσότερο από 5% αφού ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι η ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να δικαιολογήσει μια μείωση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί το επόμενο έτος, κάτι που συνεπάγεται και πιο άμεσες αυξήσεις στα επιτόκια.

Τα σχόλια του Πάουελ κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον «χτύπησαν» τις αγορές την Τρίτη καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το πιο γρήγορο tapering θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Ενώ η αυστηρότερη νομισματική πολιτική μπορεί να είναι σημάδι οικονομικής ισχύος, ασκεί συνήθως πιέσεις τα εμπορεύματα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού έπεσαν για πρώτη φορά κάτω από τα 65 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent υποχώρησε επίσης.

Η αγορά πετρελαίου συνεχίζει επίσης να σταθμίζει τον αντίκτυπο της μετάλλαξης «Όμικρον» στη ζήτηση και τι μπορεί να αποφασίσει να κάνει ο ΟΠΕΚ + όταν η ομάδα παραγωγών συναντηθεί αργότερα αυτήν την εβδομάδα. Οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί απειλούν την ανάκαμψη της παγκόσμιας κατανάλωσης αργού που στήριξε το φετινό ράλι τιμών.

Οι έμποροι πετρελαίου παρακολουθούν επίσης συνομιλίες αυτή την εβδομάδα με στόχο την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Μια επιτυχία στις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη θα μπορούσε να άρει τις κυρώσεις στην οικονομία του Ιράν, οδηγώντας σε επανάληψη των επίσημων ροών πετρελαίου. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν θετικά τη Δευτέρα, σύμφωνα με κορυφαίο Ευρωπαίο διπλωμάτη.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία ανέφερε την Τρίτη ότι οι προμήθειες αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν περίπου 700.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα στοιχεία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει τον εβδομαδιαίο απολογισμό της την Τετάρτη.

Την Τετάρτη το πρωί (11:24 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 68,58 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 3,63% και το Brent παραμένει αμετάβλητο στα 70,57 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: