Αγορές | Commodities

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το πετρέλαιο - Προβληματισμός για το peak της ζήτησης

Newsroom

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται εδώ και τέσσερις εβδομάδες η διεθνής τιμή του πετρελαίου λαμβάνοντας ώθηση από την αισιοδοξία από την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ανάκαμψη των μετακινήσεων εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου. Ο ρυθμός εμβολιασμών κατά της COVID-19 δημιουργεί προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης με παράγοντες της αγοράς να αναμένουν μία "ταραχώδη" για την αγορά περίοδο κατά την οποία δεν θα μπορούσαν να λείπουν και η εκπλήξεις όπως για παράδειγμα το να αγγίξει το πετρέλαιο ακόμη και τα 130 δολάρια το βαρέλι. 

Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να είναι εξαιρετικά ασταθείς τα επόμενα χρόνια, λόγω των περιορισμών της προσφοράς και όχι της ζήτησης, καθώς η χρηματοδότηση για νέα παραγωγή εξατμίζεται υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε η Castleton Commodities International με έδρα τις ΗΠΑ.

«Θα μπορούσαμε να δούμε αυξήσεις ακόμη και υψηλότερες από τα 100 δολάρια ακόμη και στα 135 δολάρια», δήλωσε  William Reed II, Διευθύνων Σύμβουλος της Castleton στην FT Global Commodities Summit. «Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί πρώτα. Το peak στη ζήτηση ή η αιχμή στις επενδύσεις;», πρόσθεσε.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αντλήσει υποστήριξη από τις προβλέψεις περιορισμένης αύξησης της παραγωγής στις ΗΠΑ, δίνοντας στον ΟΠΕΚ+ περισσότερη δύναμη να διαχειρίζεται την αγορά βραχυπρόθεσμα.

Ενισχυτικά στο πετρέλαιο λειτουργεί και η αργή πορεία των διαπραγματεύσεων για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, οι οποίες διακόπηκαν την Κυριακή. Η νίκη του Ebrahim Raisi στις προεδρικές εκλογές του Ιράν δημιουργεί προβληματισμό στην αγορά. 

Η αγορά ζυγίζει τις συνέπειες της εκλογής ενός σκληροπυρηνικού στο Ιράν  καθώς οι κυρώσεις φαίνονται λιγότερο πιθανές να αρθούν, ανέφερε ο Bob Yawger, διευθυντής της Energy Futures στο Mizuho στη Νέα Υόρκη.

Μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ιράν να εξάγει επιπλέον 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, (1% της παγκόσμιας προσφοράς), κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις τιμές.

Tην Τρίτη το μεσημέρι (13:54 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση κατά 0,69% και διαμορφώνεται στα 73,15 δολάρια και το μπρεντ κατά 0,56% και διαπραγματεύεται στα 74,48 δολάρια. 

Με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.