Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «σπάει» η Wall Street

Newsroom

Παρά την πολιτική κρίση στις ΗΠΑ και νέες απώλειες θέσεων εργασίας, η Wall Street κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο την Παρασκευή, με τον Nasdaq να συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική οικονομία έχασε θέσεις εργασίας για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες τον Δεκέμβριο, καθώς η χώρα γονάτισε υπό το βάρος των κρουσμάτων της COVID-19, γεγονός που υποδηλώνει σημαντική απώλεια της δυναμικής η οποία μπορεί προσωρινά να επιβραδύνει την ανάκαμψη από την πανδημία.

 

Ο αριθμός των μισθωτών εργαζομένων εκτός του αγροτικού τομέα μειώθηκε κατά 140.000 τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία για τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, αποτυπώνοντας τη δημιουργία 336.000 θέσεων εργασίας συγκριτικά με 245.000 θέσεις που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Πρόκειται για την πρώτη μείωση στον αριθμό των μισθωτών εργαζομένων από τον Απρίλιο. Η οικονομία ανέκτησε περίπου τις μισές από τις 22,2 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,7% τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, ο Τ.Τζ. Ντάκλο, ένας εκπρόσωπος της ομάδας μετάβασης του Μπάιντεν ανέφερε πως «ο εκλεγμένος πρόεδρος πιστεύει ότι πρέπει να επιταχύνουμε τη διανομή του εμβολίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι Αμερικανοί που το χρειάζονται περισσότερο θα το λάβουν το συντομότερο δυνατόν».

«Είναι υπέρ της άμεσης αποδέσμευσης των διαθέσιμων δόσεων και πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κρατάει αποθέματα, ώστε να γίνουν περισσότερα εμβόλια στα μπράτσα των Αμερικανών τώρα», πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ο Μπάιντεν θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα τη στρατηγική του για την παράδοση των διαθέσιμων δόσεων μετά την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έμεινε πολύ μακριά από τον στόχο που είχε θέσει, να εμβολιάσει δηλαδή 20 εκατομμύρια Αμερικανούς (με την πρώτη από τις δύο απαιτούμενες δόσεις) μέχρι το τέλος του 2020.

Δείκτες

Την Παρασκευή, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,18% στις 31.097 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,55% στις 3.824 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε  1,03% στις 13.201 μονάδες.

 

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: