Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ξανά κάτω από τις 620 μονάδες το Χρηματιστήριο, με χαμηλό τζίρο

Συνεχίζει να προβληματίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να μην έχει τη «σπίθα» να ξεφύγει από το επίπεδο των 620 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,53% στις 619 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα 32,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 150 χιλ. τεμάχια.

Παράλληλα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 0,54%, στις 1.462 μονάδες, ενώ σε αρνητικό έδαφος έκλεισει και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποιήσης στο 0,59% και στις 903 μονάδες.

Μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης κλείνοντας στο -0,79% στις 283 μονάδες. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο 1,91% της Εθνική Τράπεζας στο 1,72%, και τη Eurobank στο 1,23% ενώ άνοδο κατέγραψε η μετοχή της Alpha Bank στο 0,97%.

Στα μη τραπεζικές μετοχές τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η μετοχή της Motor Oil στο 2,17%, και της Φουρλής στο 2%, ενώ ανοδικά έκλεισε ο Ελλάκτωρας στο 4,97%.

Τεράστιο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η επανέκδοση του ελληνικού 15ετούς ομολόγου με το βιβλίο προσφορών να υπερκαλύπτεται πάνω από οχτώ φορές και το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,17%.

Τους τελευταίους 14 μήνες, το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει 16 δισ. ευρώ μέσω επτά εκδόσεων χρέους, με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, να ανέρχονται σήμερα πάνω από τα 37,9 δισ. ευρώ. Ήδη από το πρωί όταν και άνοιξε το βιβλίο προσφορών το ενδιαφέρον για το ελληνικό χρεόγραφο ήταν τεράστιο και οι ανάδοχοι της έκδοσης δεχόντουσαν διαρκώς εντολές αγοράς. Αυτό το ενδιαφέρον έδωσε τη δυνατότητα στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να αλλάξει τρεις φορές μέσα σε πέντε περίπου ώρες το ενδεικτικό επιτόκιο που είχε δώσει στους αναδόχους της έκδοσης. Έτσι, αρχικά ο ΟΔΔΗΧ ζητούσε απόδοση 1,28%, εν συνέχεια 1,24% και τελικά η έκδοση έκλεισε με επιτόκιο 1,17%.

Συνολικά προσφέρθηκαν για την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου 16,75 δισ. ευρώ με το Ελληνικό Δημόσιο να επιλέγει τους πλέον ποιοτικούς επενδυτές απ’ αυτούς που κατέθεσαν προσφορές. Το μείγμα των επενδυτών που απέκτησαν το 15ετές ομόλογο, αλλά και οι χώρες προέλευσης τους θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα από τον ΟΔΔΗΧ.

Οι ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: