Αγορές | Commodities

Πετρέλαιο: Πισωγυρίσματα στη συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας φέρνει αστάθεια και στην παραγωγή με πισωγυρίσματα από την πλευρά των κρατών του ΟΠΕΚ + σε ό,τι έχει συμφωνηθεί για την πολιτική που θα ακολουθούσαν οι χώρες παραγωγής, εντός και εκτός καρτέλ, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην τιμή.  

Ο ΟΠΕΚ και οι συνεργάτες του, ένας συνασπισμός 24 χωρών, γνωστός ως OPEC +, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στις αρχές του 2019 και αυτό αποτέλεσε μια απάντηση στους φόβους για επιβράδυνση της οικονομίας αλλά και στην αυξανόμενη παραγωγή από αμερικανικό σχιστόλιθο. Πρόκειται για μία πολιτική η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017, ωστόσο, κάποιες χώρες δεν δείχνουν να την ακολουθούν κατά γράμμα.

Η παραγωγή πετρελαίου στον ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά από τότε που το καρτέλ και οι σύμμαχοί του αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή για να ενισχυθούν οι τιμές. 

Βασικοί πρωταγωνιστές είναι η Νιγηρία και η Σαουδική Αραβία οι οποίες συνολικά αύξησαν την παραγωγή κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα στα 29,99 εκατ. βαρέλια την ημέρα την ημέρα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Η έρευνα βασίζεται σε εκτιμήσεις υπαλλήλων, δεδομένα παρακολούθησης πλοίων και συμβούλους όπως οι Rystad Energy και JBC Energy GmbH.

Ενώ η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή τον περασμένο μήνα, το βασίλειο εξακολουθεί να κόβει πολύ περισσότερο από ό, τι υποσχέθηκε στη συμφωνία του ΟΠΕΚ +, καθώς καταβάλλει επιπλέον προσπάθειες για την εξισορρόπηση της αγοράς. Το Ριάντ ενίσχυσε την παραγωγή κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα σε 9,83 εκατ. την ημέρα τον Αύγουστο, μια εποχή που η εγχώρια κατανάλωση συνήθως ανεβαίνει εν μέσω της αυξανόμενης χρήσης του κλιματισμού.

Οι μεγαλύτερες από τις προγραμματισμένες περικοπές από τους Σαουδάραβες είναι τώρα μόνο εξισορροπώντας την εξαπάτηση από άλλα μέλη του ΟΠΕΚ.

Η Νιγηρία δεν έκανε καμία από τις περικοπές που είχε υποσχεθεί και αύξησε την παραγωγή της τον Αύγουστο, κατά 60.000 βαρέλια ημερησίως στα 1,95 εκατ., το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016. Ο παραγωγός της Δυτικής Αφρικής αύξησε την παραγωγή στα μέγιστα επίπεδα στη νέα του Αίγινα πετρελαιοφόρο ανοικτής θαλάσσης που εκμεταλλεύεται η Total SA, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Αλλά και η Ρωσία, ο μεγαλύτερος παραγωγός εκτός του ΟΠΕΚ έχει επίσης δείξει σημάδια ανατροπής των δεσμεύσεών της.

Η χώρα άντλησε 11,294 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, ή 104.000 ημερησίως περισσότερο από το όριο που προέβλεπε η συμφωνία του ΟΠΕΚ. Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Αλεξάντερ Νόβακ, είχε επισημάνει ότι «η συμμόρφωση θα μετατοπίζεται» καθώς η Ρωσία κόβει περισσότερο από ό, τι απαιτείται νωρίτερα αυτό το έτος μετά την ανακάλυψη μολυσμένου αργού στον αγωγό του Druzhba.

Οι εξελίξεις για την τιμολογιακή πολιτική δεν αναμένονται νωρίτερα από τις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συναντηθούν τα μέλη του ΟΠΕΚ + στο Αμπού Ντάμπι. 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: