Αγορές | Forex

Το ευρώ είναι υπερβολικά φθηνό – Τι έχει συμβεί

Έκανε μια ακόμη δήλωση και, όπως συνήθως, ξεσήκωσε αντιδράσεις. Μήπως όμως, αυτή τη φορά, δεν έχει εντελώς άδικο; Ο λόγος για τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, που δήλωσε πριν μερικά 24ωρα πως το ευρώ είναι εξαιρετικά υποτιμημένο έναντι του δολαρίου, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην αμερικανική οικονομία.

«Ο Τραμπ μπορεί να μην έχει άδικο», σχολιάζει το Bloomberg και εξηγεί: Το ευρώ είναι υποτιμημένο πάνω από 22% έναντι του δολαρίου, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ. Και σύμφωνα με άλλα στοιχεία που αναλύουν τις αποτιμήσεις των νομισμάτων, το ευρώ είναι φθηνό κατά 15%.

«Από όποια πλευρά κι αν το δούμε, όποια στοιχεία κι αν αναλύσουμε, το ευρώ είναι ξεκάθαρα υποτιμημένο», αναγνωρίζουν οι αναλυτές της Societe Generale.

Μόνο άλλωστε το τελευταίο 12μηνο, το ευρώ έχει αποδυναμωθεί κατά 4% έναντι του δολαρίου, ενώ έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να τονιστεί ότι σήμερα το κοινό νόμισμα βρίσκεται χαμηλότερα κατά 6% από τα επίπεδα που διαπραγματευόταν το 1999, ήτοι όταν έκανε πρεμιέρα ως το ενιαίο νόμισμα της Ευρωζώνης.

«Το ευρώ κινείται εντός του εύρους των φυσιολογικών αποτιμήσεων», δηλώνουν από την πλευρά τους, υιοθετώντας μια πιο ήπια προσέγγιση, οι αναλυτές της RBC Capital Markets.

Η ενίσχυση, άλλωστε, του δολαρίου αποτελεί μια σοβαρή ανησυχία για τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού καθιστά αυτόματα λιγότερο ανταγωνιστικά τα αμερικανικά προϊόντα που εξάγονται στο εξωτερικό.

«H Fed, η κεντρική αμερικανική τράπεζα, είναι υπεύθυνη για τη σημαντική υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου», εκτιμά ο Jane Foley, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: