Τον περασμένο χρόνο, τα «stress test» των τραπεζών αποτέλεσαν κομβικό στοιχείο για την εξυγίανση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και έγιναν αντικείμενο συζήτησης ειδικών και μη. Κάτι αντίστοιχο δρομολογήθηκε και στο πεδίο των ασφαλιστικών εταιρειών. Από τη στιγμή λοιπόν που τραπεζικοί οργανισμοί και ασφαλιστικές "δοκιμάζουν" τα όριά τους σε συνθήκες οικονομικής πίεσης, μήπως θα ήταν καλή ιδέα κάτι αντίστοιχο να έκανε ο καθένας από εμάς για τα οικογενειακά οικονομικά του; 

Γενικά, η ιδέα του να είναι κανείς προετοιμασμένος για τα δύσκολα δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής την τελευταία 20ετία, ειδικά στην Ευρώπη, με την οικονομία να καλπάζει και την απασχόληση να κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, η πρόσφατη οικονομική κρίση και η εκτόξευση της ανεργίας μας έβαλε όλους στη διαδικασία να σκεφτούμε πόσο έτοιμοι είμαστε για "δύσκολες" μέρες. Πως όμως μπορεί κανείς να αξιολογήσει τα οικογενειακά οικονομικά και να κάνει ένα στρες τεστ στην τσέπη του; 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικούς "αριθμοδείκτες" για να κάνετε μόνος σας αυτή την αξιολόγηση. 

   1. Σχέση χρέους προς εισόδημα

Υπολογίστε τη σχέση αυτή διαιρώντας το τι χρωστάτε (πιστωτική, στεγαστικά δάνεια, δάνειο αυτοκινήτου, ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ταμεία) με το εισόδημά σας. Ένα καλό ποσοστό είναι το ποσοστό που προκύπτει να είναι κάτω από το 35%, καθώς μεγαλύτερο ποσοστό σημαίνει ότι ακόμη και μικρή μείωση του εισοδήματος μπορεί να σημάνει την αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών σας. 

   2. Ύψος μη πάγιων και ανελαστικών εξόδων

Στο οικογενειακό ταμείο, τα ανελαστικά έξοδα, αλλά και σημαντικές πάγιες δαπάνες (π.χ. θέρμανση, σούπερ μάρκετ) είναι δύσκολο να μειωθούν δραστικά. Ωστόσο, υπάρχουν άλλα έξοδα, όπως λ.χ. συνδρομές σε γυμναστήρια, τηλεοπτικές υπηρεσίες, νυχτερινή διασκέδαση που εφόσον κοπούν μπορούν να φέρουν μεγάλες εξοικονομήσεις. Πρακτικά, εφόσον διαπιστώσετε ότι τα μη ανελαστικά έξοδα σας είναι μεγάλο κομμάτι των συνολικών εξόδων σας (π.χ. κοντά στα 2/3), αυτό σημαίνει ότι αν παραστεί ανάγκη μπορείτε να κάνετε μεγάλες εξοικονομήσεις. 

   3. Αποταμίευση για έκτακτη ανάγκη

Τα χρήματα που έχουμε αποταμιεύσει δεν είναι πάντα εύκολα και άμεσα διαθέσιμα. Για παράδειγμα, πολλοί τοποθετούν μέρος των αποταμιεύσεών τους σε επενδύσεις ή σε ασφάλειες ζωής. Ένας καλός μπούσουλας για να είμαστε ασφαλείς είναι πέρα από όλα αυτά, να υπάρχει ένα ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό ικανό να καλύψει τις ανάγκες του νοικοκυριού σας για τουλάχιστον τρεις μήνες και κατά προτίμηση μέχρι εννέα μήνες (όσο αυξάνουν και οι υποχρεώσεις σας, μέσω δανεισμού). 

   4. Δυνατότητες εναλλακτικών πηγών εισοδήματος

Η δυνατότητά σας να τη "βγάλετε καθαρή" σε μια δύσκολη περίοδο εξαρτάται και από το πόσο εύκολα μπορείτε να εξασφαλίσετε κάποιο συμπληρωματικό εισόδημα. Η ύπαρξη γης στο χωριό που θα σας επιτρέψει να έχετε μια μικρή γεωργική παραγωγή, μια part-time δουλειά που μπορείτε να τρέξετε πιο ενεργά, ένα σπίτι σε νησί που με μερικά μερεμέτια μπορεί να ενοικιαστεί είναι στοιχεία που αξίζει να λάβετε υπόψη. 

   5. Συνολικό κεφάλαιο

Προσθέστε τις αποταμιεύσεις έκτακτης ανάγκης, την προσωπική σας περιουσία σε ακίνητα ή μετοχές, τις προθεσμιακές σας καταθέσεις και όποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο για να έχετε μια εικόνα του συνολικού διαθέσιμου κεφαλαίου σας. Στη συνέχεια, διαιρέστε το ποσό αυτό με τα πάγια μηνιαία έξοδά σας για να έχετε εικόνα για το πόσο μπορείτε να συντηρηθείτε χωρίς δουλειά. Λάβετε υπόψη το ζήτημα της ρευστότητας, καθώς ένα ακίνητο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να πουληθεί σε λογική τιμή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.