Στα «πράσινα» οι ευρωαγορές με «καύσιμο» από τον PMI

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «πράσινα» οι ευρωαγορές με «καύσιμο» από τον PMI
Tο comeback της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη έδωσε ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία

Σε θετικό έδαφος ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Δευτέρας στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το comeback της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο σε συνδυασμό με τα νεότερα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ έδωσαν ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,52% στις 508,17 μονάδες, ενώ ο δείκτης Eurostoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,70% στις 4.955,75 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη κατέγραψε άνοδο 0,95% στις 18.171 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 ο οποίος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 7.996 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,49%.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 1,06% στις 33.986 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 10.924 μονάδες, με κέρδη 0,64%.

Σημειώνεται πως κλειστό λόγω αργίας παρέμεινε σήμερα Δευτέρα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, απώλειες σχεδόν 4% κατέγραψε η μετοχή της PostNL, καθώς η ολλανδική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου είδε τα κέρδη της μειώνονται στο α' τρίμηνο του 2024. Στον αντίποδα, με κέρδη 2% έκλεισε η μετοχή της Volvo Cars, μετά την αύξηση των πωλήσεων της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 27% τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ανακοινώθηκε πως το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο αυξήθηκε στο στο 3,9% από 3,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ συνολικά 175.000 θέσεις εργασίας προστέθηκαν τον Απρίλιο έναντι 240.000 θέσεων εργασίας που ανέμεναν αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones, μία ένδειξη πως η αγορά εργασίας στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη έχει αρχίσει να πιέζεται μετά την παραμονή των επιτοκίων της Fed σε πολυετή υψηλά.

Μάκρο

Σημαντική αύξηση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι επιδόσεις του κλάδου των υπηρεσιών υπερίσχυσαν της κάμψης στην μεταποίηση, με τον σύνθετο PMI να τρέχει τον Απρίλιο με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα ενός έτους.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της HCOB για τη Ευρωζώνη, που καταρτίστηκε από την S&P Global διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2023 και στις 51,7 μονάδες τον Απρίλιο από το 50,3 του Μαρτίου, ξεπερνώντας την προκαταρκτική εκτίμηση που τον τοποθετούσε στις 51,4 μονάδες.

Πρόκειται για τον δεύτερο διαδοχικό μήνα που ο σύνθετος PMI ξεπερνάει το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση

Ο PMI στον κλάδο των υπηρεσιών εκτινάχθηκε στο 53,3 από 51,5, πάνω από την αρχική εκτίμηση του 52,9 και την υψηλότερη ένδειξη από τον περασμένο Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Το τέλος της στασιμότητας στην Ευρωζώνη - Τα σενάρια για την ΕΚΤ

Πετρέλαιο: «Έσπασε» το πτωτικό σερί με φόντο την διαταγή εκκένωσης της Ράφα

Maersk: Ως και 20% η μείωση της δυναμικότητας μεταφοράς container μεταξύ Ευρώπης - Ασίας λόγω Ερυθράς Θάλασσας

gazzetta
gazzetta reader insider insider