Ενισχύονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις – Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της χρονιάς

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενισχύονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις – Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της χρονιάς
Αυξημένες σε σχέση με πέρυσι οι ξένες άμεσες επενδύσεις. Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Με το δεξί ξεκίνησε το 2024 για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας εμφανίζονται ενισχυμένες το πρώτο δίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, αν και υπολείπονται σημαντικά από τη χρονιά ρεκόρ του 2022.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, στις υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, καταγράφηκαν ροές ύψους 856,1 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα του 2023 είχαν καταγραφεί ροές 674,6 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022 οι άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν φτάσει τα 1,92 δισ. ευρώ.

Για το σύνολο του 2024, λαμβάνοντας υπόψη την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού 2024, εκτιμάται ότι οι ξένες άμεσες ενισχύσεις θα ενισχυθούν, υποστηριζόμενες από την ολοκλήρωση των έργων αποκρατικοποίησης που ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αλλά και από την ενεργοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν μπει στο τροχιά λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι παράγοντες για το 2024

Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο του 2023 καταγράφηκαν στις ΑΞΕ ροές ύψους 4,6 δισ. ευρώ (2,1% του ΑΕΠ), ενώ το 2022 7,5 δισ. ευρώ (3,6% του ΑΕΠ). Και όπως σημειώνεται στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ για το 2023, παρά τη μείωσή τους, οι ροές των ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ), παρέμειναν πέρσι σε υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με το μέσο όρο της τριετίας 2019-2021 λόγω κυρίως της έντονης ενίσχυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για ακίνητα στην Ελλάδα.

Το πως θα κινηθούν φέτος οι άμεσες ξένες επενδύσεις αναμένεται να καθοριστεί από τους ίδιους παράγοντες που διαμόρφωσαν το τοπίο και το 2023. Στο εσωτερικό της χώρας βασικό ρόλο παίζει η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας (που παραμένει στάσιμη σύμφωνα με τους διεθνείς δείκτες), αλλά και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις από ελληνικής επιχειρήσεις. Σημαντικό ρόλο παίζει και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό περιβάλλον, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, τις πολεμικές συρράξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολής, τις τιμές της ενέργειας και το ύψος των επιτοκίων. Όλοι αυτοί παράγοντες επηρέασαν αρνητικά των πορεία των επενδυτικών ροών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως την προηγούμενη χρονιά, και το ίδιο αναμένεται και για φέτος.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι εισροές των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα από το εξωτερικό που κατευθύνονται στη διαχείριση ακινήτων και στις ιδιωτικές αγοραπωλησίες ακινήτων, οι οποίες κατά το 2023 σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2022. Σε μεγάλο βαθμό αυτό έγινε λόγω των αλλαγών στο πρόγραμμα Golden Visa που μπήκαν σε εφαρμογή πέρσι και μένει να φανεί το αν οι νέες αλλαγές που θα εφαρμοστούν από φέτος θα έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα. Δηλαδή το αν θα υπάρξει μεγάλος αριθμός επενδύσεων πριν μπουν σε εφαρμογή τα νέα όρια για την απόκτηση της άδειας διαμονής.

Σε ότι αφορά τους κλάδους που προσελκύουν τις περισσότερες ξένες επενδύσεις, τόσο το 2023 όσο και το 2022, πρωταγωνίστησαν η μεταποίηση, οι τηλεπικοινωνίες, το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές, τα ξενοδοχεία και οι υπηρεσίες εστίασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κληρώνει στο Ευρωκοινοβούλιο – Συνωστισμός αποτελεσμάτων – Τον Ιούνιο η νέα ψηφιακή τράπεζα

ΥΠΕΝ: Όλο το σχέδιο επιδοτήσεων έως 3 δισ. για «πράσινα» έργα στα νησιά – Από φωτοβολταϊκά μέχρι offshore αιολικά

Ακίνητα: Ποιες είναι οι τιμές στην αγορά γραφείων – Η τάση και η νέα «μεγάλη εικόνα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider