Ο επικεφαλής αναλυτής αγορών του ΔΝΤ «ανησυχεί» για τις υψηλές αποτιμήσεις των εταιρειών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο επικεφαλής αναλυτής αγορών του ΔΝΤ «ανησυχεί» για τις υψηλές αποτιμήσεις των εταιρειών
Την ανησυχία του σχετικά με τους κινδύνους που ελοχεύουν για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τις υψηλές αποτιμήσεις των εταιρειών εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Tobias Adrian.

Την ανησυχία του σχετικά με τους κινδύνους που ελοχεύουν για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τις υψηλές αποτιμήσεις των εταιρειών εξέφρασε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Tobias Adrian.

Μιλώντας στο δίκτυο CNBC, λίγες ώρες μετά τη λήξη της εαρινής συνεδρίασης του ΔΝΤ, ο Adrian τόνισε πως «σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποτιμήσεις είναι τόσο αυξημένες, σε σημείο που υπάρχει ανησυχία για το τι θα συμβεί σε περίπτωση ενός αρνητικού σοκ στην αγορά».

Ο επικεφαλής του Τμήματος Νομισματικής Πολιτικής και Κεφαλαιαγοράς του ΔΝΤ τόνισε πως η αισιοδοξία που επικρατεί στην αγορά τείνει να αποσυνδεθεί από τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, κρούοντας το «καμπανάκι» του κινδύνου, καθώς εκτιμά πως οι τρέχουσες αποτιμήσεις καθιστούν ευάλωτες τις εταιρείες και τους επενδυτές σε ένα οικονομικό σοκ.

«Το ράλι στις αγορές καθοδηγήθηκε από την τεχνολογία πέρυσι και είναι πραγματικότητα πως έχουμε δει μια αύξηση στις αποτιμήσεις. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Εάν συμβεί ένα αρνητικό σοκ, σε ποιο βαθμό θα φτάσουν οι αναπροσαρμογές στις αποτιμήσεις;».

Ο Adrian αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στον τραπεζικό τομέα, με το στέλεχος του Ταμείου να υπογραμμίζει πως ο κλάδος αποτελεί «ιδιαίτερο τομέα ανησυχίας», καθώς ακόμα και υπερχρεωμένοι δανειολήπτες είναι σε θέση να εκδώσουν νέο χρέος με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

«Ιδίως οι μεσαίου και μικρού μεγέθους δανειστές θα μπορούσαν να είναι ευάλωτοι σε κραδασμούς στα εμπορικά ακίνητα», ανέφερε ακόμα ο Adrinan, σημειώνοντας πως ο κλάδος έχει δεχθεί πιέσεις από τη στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία και τις ηλεκτρονικές αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομία - Ανάγκη για πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική

Λαγκάρντ: Φαίνεται ότι η Γερμανία έχει γυρίσει σελίδα

ΔΝΤ για Ρωσία: Ανάπτυξη 3,2% το 2024 - Υψηλότερη από όλες τις προηγμένες οικονομίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider