Η Λαγκάρντ αποκλείει τις εκπλήξεις για τα επιτόκια - «Σύντομα οι μειώσεις»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Λαγκάρντ αποκλείει τις εκπλήξεις για τα επιτόκια - «Σύντομα οι μειώσεις»
Κριστίν Λαγκάρντ / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μειώσεων στα επιτόκια στο άμεσο μέλλον επιβεβαίωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μόλις λίγες ημέρες μετά το πέμπτο διαδοχικό pause της Ευρωτράπεζας στις αυξήσεις.

Το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μειώσεων στα επιτόκια στο άμεσο μέλλον επιβεβαίωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μόλις λίγες ημέρες μετά το πέμπτο διαδοχικό pause της Ευρωτράπεζας στις αυξήσεις, επισημαίνοντας ωστόσο πως οι διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη έχουν το βλέμμα στραμμένο στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τις τιμές του πετρελαίου να παρακολουθούνται «πολύ στενά» από την ηγεσία της ΕΚΤ.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC στο περιθώριο της εαρινής συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Γαλλίδα τραπεζίτης αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα των επιτοκίων, τονίζοντας πως πλησιάζει η στιγμή των πρώτων μειώσεων «σε εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα».

«Παρατηρούμε μια αποπληθωριστική διαδικασία που κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας. Χρειάζεται απλώς να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτήν την αποπληθωριστική διαδικασία, ωστόσο εάν κινηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας και εάν δεν έχουμε κάποιο ισχυρό σοκ στην ανάπτυξη, οδεύουμε προς μια στιγμή όπου πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ. θέτοντας ωστόσο την παράμετρο της αποφυγής «τυχόν σημαντικών αναταράξεων».

Η Λαγκάρντ ανέφερε ακόμα ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί τις τιμές του πετρελαίου «πολύ στενά» εν μέσω αυξημένων φόβων για μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, μετά την άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, είπε ότι η αντίδραση της τιμής του πετρελαίου ήταν «σχετικά μέτρια».

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, στην τοποθέτησή της μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, η Κεντρική Τραπεζίτης της Ευρωζώνης τόνισε για ακόμα μία φορά πως οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα νεότερα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, αναφέροντας όμως για πρώτη φορά τη συνεδρίαση του Ιουνίου ως ορόσημο για τις αποφάσεις του διοικητικού συμβούλιου σε σχέση με τα επιτόκια.

«Τα εισερχόμενα στοιχεία θα συνεχίσουν να μας οδηγούν και θα προχωρήσουμε βήμα – βήμα στις συνεδριάσεις μας», είχε αναφέρει τότε η Λαγκάρντ προσθέτοντας: «Τον Ιούνιο θα μπορούμε να αξιολογήσουμε όλα διαθέσιμα φρέσκα στοιχεία για να δούμε αν επιβεβαιώνουν την ελπίδα μας ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη μας».

Ερωτηθείσα εάν μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο θα μπορούσε να ακολουθηθεί από επακόλουθες μειώσεις, η Λαγκάρντ απάντησε: «Ήμουν εξαιρετικά σαφής σε αυτό και είπα σκόπιμα ότι δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε καμία πορεία επιτοκίων».

«Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα στην αγορά και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτές τις εξελίξεις, πρέπει να δούμε τα δεδομένα, πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα από αυτά τα δεδομένα». Παράλληλα η επικεφαλής της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων στα επιτόκια, που περιλαμβάνει τρεις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ για το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου - Γιατί οι αγορές παραμένουν ψύχραιμες

Σίμκους (ΕΚΤ): Τουλάχιστον 3 μειώσεις επιτοκίων το 2024

ΕΚΤ: Τα πρώτα μηνύματα για μείωση των επιτοκίων - Τι θα κρίνει την απόφαση του Ιουνίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider