Πρόεδρος WEF: Έχουμε να δούμε τέτοιου είδους χρέος από τους Ναπολεόντειους Πολέμους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόεδρος WEF: Έχουμε να δούμε τέτοιου είδους χρέος από τους Ναπολεόντειους Πολέμους
Ένα, όχι και τόσο ρόδινο, outlook για την παγκόσμια οικονομία έδωσε ο Borge Brende, πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Ένα, όχι και τόσο ρόδινο, outlook για την παγκόσμια οικονομία έδωσε ο Borge Brende, πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), λέγοντας ότι ο κόσμος κινδυνεύει με μια δεκαετία χαμηλής ανάπτυξης εάν δεν εφαρμοστούν τα σωστά οικονομικά μέτρα.

Μιλώντας την Κυριακή στην «Ειδική Σύνοδο του WEF για την Παγκόσμια Συνεργασία, Ανάπτυξη και Ενέργεια» στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, προειδοποίησε ότι οι δείκτες παγκόσμιου χρέους είναι κοντά σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από τη δεκαετία του 1820, ενώ ελλοχεύει κίνδυνος «στασιμοπληθωρισμού» για τις προηγμένες οικονομίες.

«Η παγκόσμια ανάπτυξη [εκτίμηση] φέτος είναι περίπου 3,2%. Το νούμερο δεν είναι κακό, αλλά δεν είναι αυτό που είχαμε συνηθίσει – η τάση ανάπτυξης ήταν 4% για δεκαετίες», είπε στον Dan Murphy του CNBC, προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος επιβράδυνσης όπως αυτή που παρατηρήθηκε τη δεκαετία του 1970 σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες.

«Δεν μπορούμε να μπούμε σε έναν εμπορικό πόλεμο, πρέπει ακόμα να κάνουμε συναλλαγές μεταξύ μας», εξήγησε, όταν ρωτήθηκε για την αποφυγή μιας περιόδου χαμηλής ανάπτυξης.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση του παγκόσμιου χρέους. Έχουμε να δούμε τέτοιου είδους χρέος από τους Ναπολεόντειους Πολέμους, πλησιάζουμε στο 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε χρέη», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του WEF, οι κυβερνήσεις πρέπει να εξετάσουν πώς να μειώσουν αυτό το χρέος και να λάβουν τα σωστά δημοσιονομικά μέτρα χωρίς να πυροδοτήσουν μια ύφεση. Εκτίμησε επίσης ότι οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να είναι μια ευκαιρία για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η προειδοποίησή του «προσδένει» σε μια πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία διαπίστωσε ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αυξήθηκε ελαφρώς στο 93% του ΑΕΠ πέρυσι και παρέμεινε 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα μπορούσε να πλησιάσει το 100% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το Ταμείο ξεχώρισε επίσης τα υψηλά επίπεδα χρέους στην Κίνα και τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική στις δύο χώρες ασκεί πίεση στα επιτόκια και το δολάριο το οποίο με τη σειρά του αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης σε όλο τον κόσμο—επιδεινώνοντας τις προϋπάρχουσες αδυναμίες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε ελαφρώς τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, λέγοντας ότι η παγκόσμια οικονομία έχει αποδειχθεί «αναπάντεχα ανθεκτική» παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αλλαγές στη νομισματική πολιτική. Τώρα αναμένει παγκόσμια ανάπτυξη 3,2% το 2024, αυξημένη κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του Ιανουαρίου.

Ο Brende του WEF είπε την Κυριακή ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι τώρα «η γεωπολιτική ύφεση που αντιμετωπίζουμε», υπογραμμίζοντας τις πρόσφατες εντάσεις Ιράν-Ισραήλ.

«Υπάρχει τόσο μικρή ορατότητα, και μπορείς εύκολα να χάσεις τον έλεγχο. Εάν το Ισραήλ και το Ιράν κλιμάκωναν αυτή τη σύγκρουση, μπορεί να βλέπαμε μια τιμή πετρελαίου 150 δολαρίων μέσα σε μια νύχτα. Και αυτό φυσικά θα ήταν πολύ επιζήμιο για την παγκόσμια οικονομία», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός της Ισπανίας τον Απρίλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider