Πέντε βήματα για να «ξεκολλήσετε» από το κινητό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέντε βήματα για να «ξεκολλήσετε» από το κινητό

Μήπως είστε από αυτούς που χαζεύουν το κινητό ενώ περιμένουν να ανάψει πράσινο ή διαβάζουν τα email τους ενώ πλέον τα δόντια τους; Τότε μάλλον ανήκετε στην κατηγορία των «constant checker», τους εμμονικούς των social media, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ψυχολογίας.

Η χρήση των κοινωνικών μέσων έχει εκτιναχθεί από το 7% το 2005 στις ΗΠΑ, στο 65% το 2015, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Στις ηλικίες μεταξύ 18 και 29 έτη, το ποσοστό διείσδυσης είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, αφού ανέρχεται στο 90%, από 12% πριν 12 χρόνια.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 43% των Αμερικανών παραδέχονται ότι τσεκάρουν το κινητό τους –για email, μηνύματα ή social media– συνεχώς. Όπως διαπιστώνει η Αμερικανική Ένωση Ψυχολογίας, μαζί με τη χρήση των κινητών αυξάνονται και τα επίπεδα του στρες, αφού οι εμμονικοί χρήστες βρίσκονται στο 5,3 στην κλίμακα στρες με μέγιστη τιμή το 10, ενώ ο μέσος όρος είναι 4,4.

Ακόμη μεγαλύτερο στρες, όμως, παρουσιάζουν οι εμμονικοί χρήστες που τσεκάρουν το επαγγελματικό τους email στα ρεπό ή τις αργίες –καθώς τα επίπεδα άγχους ανεβαίνουν στο 6. Το 35% από τους εμμονικούς χρήστες παραδέχονται ότι περνούν λιγότερο χρόνο με την οικογένεια και των φίλων τους εξαιτίας των social media.

Υπάρχει θεραπεία;

Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τον δρα Άντονι Ρόστεϊν, καθηγητή Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, είναι να συνειδητοποιήσει κανείς το πρόβλημά τους. Οι Αμερικανοί φαίνεται πως βρίσκονται σε καλό δρόμο, αφού σε ποσοστό 65% παραδέχονται ότι είναι «συνεχώς στην πρίζα» ή ότι χρειάζονται «ψηφιακή αποτοξίνωση».

Αυτά είναι τα βήματα για να «θεραπευτεί» ένας «constant checker» από την εξάρτησή του, σύμφωνα με τον δρα Ρόστεϊν:

1. Βάλτε όρια στον χρόνο που αφιερώνετε στα social media

2. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε τις δουλειές σας

3. Φροντίστε να κοιμάστε τις ώρες που πρέπει

4. Κάντε απολογισμό στο τέλος της ημέρας: «Πώς τα πήγα; Μπορώ και καλύτερα; Τι θα κάνω αύριο;»

5. Και το βασικότερο: μην πέφτετε στο κρεβάτι με μια οθόνη κολλημένη πάνω σας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider