Πότε η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής αναστέλλει την πληρωμή του φόρου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής αναστέλλει την πληρωμή του φόρου

Περίπου 2,53 εκατομμύρια φορολογούμενοι έλαβαν χρεωστικό σημείωμα και κλήθηκαν από την εφορία να πληρώσουν συνολικό φόρο 3,3 δισ. ευρώ ή μέσο φόρο 1.323 ευρώ.

Ωστόσο, οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν μπορούν να καταθέσουν προσφυγή αμφισβητώντας το φόρο που τους βεβαίωσε η εφορία.

Υπενθυμίζεται πως με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής αναστέλλεται η καταβολή ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού, που προέκυψε με την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης, με την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί το υπόλοιπο 50%.

Η παραπάνω αναστολή δεν έχει εφαρμογή επί του άμεσου προσδιορισμού του φόρου (π.χ. περίπτωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ), καθώς και επί πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, που εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν παρασχεθεί από τον ίδιο τον φορολογούμενο σε φορολογική του δήλωση (π.χ. περίπτωση δήλωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων).

Η αναστολή καταβολής δεν απαλλάσσει από την καταβολή του αναλογούντος τόκου (0,73% ανά μήνα).

Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλο φόρο εισοδήματος δεν έχουν άλλη δυνατότητα παρά να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Η εφορία δίνει τη δυνατότητα σε όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό του φόρου εισοδήματος σε τρεις ίσες μηνιαίες δόσεις να τον σπάσουν σε 12 δόσεις. Η λύση δεν είναι άλλη από το να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Για αυτό υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση και αρχίζουν εν συνεχεία να πληρώνουν τις δόσεις της ρύθμισης. Αυτό ωστόσο έχει κόστος, καθώς η ρύθμιση γίνεται έντοκα με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider