Εννεάμηνη μαθητεία για νέους έως 24 ετών με αμοιβή

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εννεάμηνη μαθητεία για νέους έως 24 ετών με αμοιβή

Πρόγραμμα μαθητείας για νέους έως 24 ετών με τίτλο «Μεταλυκειακό Έτος» ξεκινά από την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με το οποίο οι συμμετέχοντες θα εκπαιδεύονται στην ειδικότητα της επιλογής τους έναντι αμοιβής ύψους 17,12 ευρώ ημερησίως και με ασφαλιστική κάλυψη.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομίας, Εργασίας, Παιδείας και Υγείας, το «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας» απευθύνεται σε αποφοίτους κατόχους απολυτηρίου και πτυχίου του Δευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών του ΕΠΑ.Λ. και έχει διάρκεια εννέα μηνών.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιούνται:

- «Πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας» συνολικής διάρκειας 203 ωρών. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται μία ημέρα την εβδομάδα για επτά διδακτικές ώρες από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε Εργαστηριακά Κέντρα (ΕΚ) ή/και σε Σχολικά Εργαστήρια των ΕΠΑ.Λ. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιείται η διδασκαλία κάποιων ωρών για οποιοδήποτε λόγο, οι διδακτικές ώρες αναπληρώνονται μέχρι την ολοκλήρωση της συνολικής διάρκειας του προγράμματος εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας.

- «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας», διάρκειας 28 ωρών εβδομαδιαίως επιμερισμένο σε τέσσερις ημέρες, εξαιρουμένων των εβδομάδων που περιλαμβάνουν επίσημες αργίες και του χρονικού διαστήματος που ο εργοδότης παραμένει κλειστός.

Ο μέγιστος αριθμός μαθητευομένων που μπορεί να εντάσσονται σε κάθε Τάξη Μαθητείας είναι 25, ενώ το ποσοστό αποζημίωσής τους ορίζεται στο 75% επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (22,83 ευρώ), δηλαδή 17,12 ευρώ.

Οι μαθητευόμενοι κατά το διάστημα της «Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας - Μαθητείας στον εργασιακό χώρο», υπάγονται στην ασφάλιση τόσο του κλάδου παροχών ασθένειας σε είδος, όσο και του κλάδου παροχών ασθένειας σε χρήμα, ο δε χρόνος ασφάλισής τους είναι συντάξιμος, διότι καταβάλλονται εισφορές για τους αντίστοιχους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Ειδικότερα το «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας» απευθύνεται σε αποφοίτους κατόχους απολυτηρίου και πτυχίου του Δευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών του ΕΠΑ.Λ. και για φέτος θα ξεκινήσει απο την 1η Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας» πραγματοποιούνται:

Δικαίωμα εγγραφής στο «Μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας» έχουν νέοι και νέες που ικανοποιούν σωρευτικά και τα τρία παρακάτω κριτήρια: είναι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ και βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και δεν υπερβαίνουν το 24ο έτος ηλικίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider