Δίνει «ρεπό» το βράδυ της Παρασκευής η Credit Suisse

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δίνει «ρεπό» το βράδυ της Παρασκευής η Credit Suisse

Το καλό της πρόσωπο αποφάσισε να δείξει στους υπαλλήλους της η Credit Suisse…. επιτρέποντάς τους να βγαίνουν τα βράδια της Παρασκευής.

Η νέα πολιτική αποκαλείται «Προστασία για τα Βράδια Παρασκευής» (Protected Friday Nights) και δίνει στους εργαζομένους «ρεπό» από τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής έως –τουλάχιστον– το μεσημέρι του Σαββάτου, όπως διευκρίνισε η τράπεζα στο CNN Money.

Στόχος του ελβετικού κολοσσού είναι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η επενδυτική τραπεζική είναι ο χώρος με τους περισσότερους εργασιομανείς υπαλλήλους που δεν παίρνουν ανάσα… ούτε το σαββατοκύριακο. Το νέο μέτρο ισχύει για τα καταστήματα της τράπεζας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όχι όμως για την πατρίδα της CS, την Ελβετία.

Προσοχή όμως: οι «χαλαρές» Παρασκευές δεν ισχύουν για όσους βρίσκονται στη διαδικασία μιας διαπραγμάτευσης ή όταν υπάρχει ένα «επείγον αίτημα πελάτη» -περιπτώσεις πολύ συνηθισμένες για τα «golden boys» των επενδυτικών τραπεζών.

Το 2014, η Credit Suisse εφάρμοσε μια πιο «φιλική» πολιτική για τους εργαζομένους της στις ΗΠΑ, δίνοντας «ελευθέρας» στους αναλυτές της από τις 10 το πρωί της Παρασκευής έως την Κυριακή –εκτός, πάλι, αν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια συμφωνία.

Τα μέτρα που δρομολογεί η Credit Suisse για πιο «χαλαρά» σαββατοκύριακα είναι ενδεικτική της προσπάθειας των μεγάλων τραπεζών να βοηθήσουν τους υπαλλήλους της να πετύχουν την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η προσπάθεια αυτή δεν είναι τυχαία και, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν απορρέει από τη μεγαλοψυχία των τραπεζών. Τελευταία, οι τραπεζικοί κολοσσοί έχουν στρέψει το βλέμμα στη Silicon Valley αναζητώντας ταλαντούχα στελέχη στον κλάδο της τεχνολογίας. Για να καταφέρουν, όμως, να «κλέψουν» τα ταλέντα αυτά από μεγάλες εταιρείες όπως η Google και το Facebook, που φημίζονται για τις παροχές προς του εργαζόμενους, θα πρέπει να προσφέρουν δελεαστικούς όρους εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι απόφοιτοι των καλύτερων σχολών διοίκησης επιχειρήσεων παγκοσμίως «γυρνούν την πλάτη» στον τραπεζικό κλάδο και στρέφονται ολοένα περισσότερο στις εταιρείες τεχνολογίας. Δια του λόγου το αληθές, το 14% των αποφοίτων του Wharton School of Business το 2014 αναζήτησε δουλειά στον χρηματοοικονομικό κλάδο, από 21% το 2010. Αντιθέτως, το 14% των αποφοίτων στράφηκαν στις τεχνολογικές εταιρείες από 6% πέντε χρόνια νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα παγκόσμιων μελετών σχετικά με την ικανοποίηση των εργαζομένων από την εργασία τους. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το 2015 μια εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, το 50% των χρηματοοικονομικών στελεχών δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη δουλειά τους.

Για να αντιστρέψει αυτό το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, η UBS εφαρμόζει από τον προηγούμενο μήνα την πρωτοβουλία «πάρε δύο», προτρέποντας τους εργαζομένους στα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής να κάνουν δίωρο διάλειμμα και να αφιερώνουν αυτόν τον χρόνο «στον εαυτό τους». Φυσικά, για να το κάνουν αυτό, θα πρέπει να συνεννοηθούν πρώτα με την ομάδα τους και να φροντίσουν ότι υπάρχει κάποιος που τους καλύπτει.

«Ο κλάδος μας συχνά κατηγορείται για δυσαρμονία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής και για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τους εργαζομένους μας να παρουσιάσουν τις ιδέες τους για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί αυτό», δηλώνει η Andrea Orcel, επικεφαλής του επενδυτικού βραχίονα της UBS.

Στο ίδιο κλίμα, η JPMorgan Chase ενημέρωσε πρόσφατα τους υπαλλήλους της ότι μπορούν να λείπουν «όλο το σαββατοκύριακο», εκτός αν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια συμφωνία. «Δεν έχουμε διαρροή ταλέντων, έχουμε μεγάλα αποθέματα. Μπορούμε να προσλάβουμε τον κόσμο που θέλουμε», δήλωσε στο CNN Money ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider