Έχετε 50.000 ευρώ και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έχετε 50.000 ευρώ και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε;

Γράφουν η Βάσω Αγγελέτου και ο Κώστας Κετσιετζής

Ας υποθέσουμε ότι βρεθήκατε ξαφνικά με 50.000 ευρώ –από ένα ακίνητο που πουλήσατε ή μια κληρονομιά που πήρατε– και δεν θέλετε να «καταψύξετε» σε έναν απλό καταθετικό λογαριασμό με μηδενικό επιτόκιο.

Το insider.gr ρώτησε τους ειδικούς και σας παρουσιάζει μια σειρά από επιλογές* που προσφέρει αυτή τη στιγμή η ελληνική αγορά, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τους περιορισμούς που επιβάλλουν τα capital controls.

Αν θέλετε να μείνετε στην τράπεζα

Αν δεν θέλετε να απομακρυνθείτε από το τραπεζικό περιβάλλον, οι τράπεζες διαθέτουν μια σειρά από καταθετικά και άλλα επενδυτικά προϊόντα, τα περισσότερα από τα οποία είναι εγγυημένου κεφαλαίου. Οι προθεσμιακές καταθέσεις προσφέρουν αποδόσεις 0,40-0,50%. Μπορεί κάποιος να καταθέσει ένα μέρος του κεφαλαίου του (π.χ. 20-30.000) σε έναν προθεσμιακό λογαριασμό και για το υπόλοιπο ποσό να επιλέξει κάποιο προϊόν υψηλότερης απόδοσης.

Τα προϊόντα αυτά προσφέρουν πολύ καλύτερες αποδόσεις αλλά προϋποθέτουν μεγάλο ορίζοντα επένδυσης, 10-15 ετών. Οι αποδόσεις που προσφέρουν, ωστόσο, είναι δελεαστικές και μπορούν να φτάσουν έως και το 50% (σωρευτικά έως τη λήξη της επένδυσης). Για τους πιο τολμηρούς, οι τράπεζες διαθέτουν ομόλογα μέσω της ΑΕΔΑΚ τους, τα οποία επενδύουν σε διεθνή ομόλογα (fund of funds) αλλά δεν προσφέρουν εγγυημένες αποδόσεις και, συχνά, ούτε εγγυημένο κεφάλαιο.

Τι «τρέχει» με τα ασφαλιστικά προϊόντα;

Δυστυχώς τα capital controls περιορίζουν ασφυκτικά τις επιλογές προϊόντων που συνδυάζουν επενδύσεις με ασφάλιση, κυρίως λόγω των προβλημάτων στη λειτουργία των ασφαλιστηρίων unti-linked. Ωστόσο, υπάρχει η επιλογή του συνταξιοδοτικού προγράμματος εγγυημένης απόδοσης. Πρόκειται για προγράμματα διάρκεια τουλάχιστον 10 ετών, είτε τακτικών καταβολών είτε εφάπαξ ποσού τα οποία με τη λήξη τους δίνουν στον ασφαλισμένο το αποτέλεσμα της επένδυσης τους και πάλι είτε με τη μορφή μηνιαίας «σύνταξης» είτε ως εφάπαξ. Οι αποδόσεις έχουν περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια κοντά στο 2% αλλά παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από τις προθεσμιακές, ενώ γλυτώνουν τον καταναλωτή από την ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου του.

Οι χρηματιστές τι λένε;

Όσο και αν αγαπάει τη δουλειά του, κανένας χρηματιστής δεν θα σας προτείνει να τοποθετήσετε ολόκληρο το κεφάλαιό σας σε μετοχές, και δη ελληνικές. Το insider.gr ζήτησε από καταξιωμένους χρηματιστές να προτείνουν εναλλακτικές επενδύσεις και τα αντίστοιχα ποσοστά διασποράς.

Οι ειδικοί των επενδύσεων προτείνουν ένα 20% περίπου από αυτά τα χρήματα να παραμείνει διαθέσιμο (σε καταθετικό λογαριασμό ή σε αμοιβαίο κεφάλαιο διαχείρισης διαθεσίμων), ώστε να εξασφαλίσει ο επενδυτής την αναγκαία ρευστότητα.

Ένα 40-50% εκτιμούν ότι μπορεί να επενδυθεί σε μετοχές, της Ελλάδας ή του εξωτερικού, μέσω ειδικών πλατφορμών που επιτρέπουν την επένδυση στο εξωτερικό υπό συνθήκες capital controls. Ρωτήσαμε ποιους κλάδους προτείνουν και μας απάντησαν ότι «ψηφίζουν» πετρέλαιο και μέταλλα με ό,τι αυτό συνεπάγεται: μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών, διυλιστηρίων, εξορυκτικών εταιρειών.

Συνιστούν, πάντως, προσοχή λόγω της έντονης μεταβλητότητας που παρατηρείται στα χρηματιστήρια τους τελευταίους μήνες και προτείνουν ο επενδυτής να περιοριστεί στις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Large Caps).

Πολλοί αναλυτές βλέπουν με «καλό μάτι» και τα εταιρικά ομόλογα, είτε αυτά είναι ελληνικά (από αξιόπιστους εκδότες) είτε ξένα (κυρίως ευρωπαϊκά) από τους κλάδους της εξόρυξης, των μετάλλων και του λιανεμπορίου (retail). Στα εταιρικά ομόλογα θα τοποθετούσαν το 20-30% του χαρτοφυλακίου τους αλλά τονίζουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα ομόλογα να είναι επενδυτικού βαθμού (investment grade).

Τέλος, ένα μικρότερο ποσοστό (10%) θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο πετρέλαιο, λόγω της μεγάλης υποτίμησης που έχει υποστεί τον τελευταίο χρόνο, και ίσως και στο ασήμι.

Ρωτήσαμε και μεσίτες

Σε συνθήκες έντονης αβεβαιότητας, πολλοί σκέφτονται την αγορά ακινήτου ως την πιο «σίγουρη» επένδυση. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, τα 50.000 ευρώ είναι αρκετά μικρό ποσό, ακόμη και στην εποχή της κρίσης.

Όπως αναφέρει στο insider.gr έμπειρος διαχειριστής ακινήτων, χωρίς τραπεζικό δανεισμό μπορούν να βρεθούν ευκαιρίες σε περιοχές του κέντρου όπως το Γκύζη, τα Εξάρχεια και η Κυψέλη. «Ακόμη και εκεί όμως μιλάμε για μικρά διαμερίσματα ηλικίας άνω των 10-20 ίσως και 30 ετών», σημειώνει.

Αν υπάρχει πρόσβαση σε δανεισμό ειδικά με τα σημερινά χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών τότε οι δυνατότητες αυξάνονται κατά πολύ. Ωστόσο, αυτή την χρονική περίοδο δεδομένης της φορολογικής επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) δεν συστήνεται η αγορά ακινήτου ως «επένδυση» αλλά κυρίως για κάλυψη ιδίων αναγκών (πρώτη κατοικία, επαγγελματική στέγη).

Μια εναλλακτική που προτείνεται σε γενικές γραμμές σε όσους θέλουν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα στην αγορά ακινήτων, είναι οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ). Πρόκειται για εισηγμένες στο Χρηματιστήριο που επενδύουν σε ακίνητα εισοδήματος (γραφεία, εμπορικά, ξενοδοχεία), έχουν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και διανείμουν μερίσματα. Οι επενδύσεις σε αυτές τις εταιρείες συνδυάζουν τα καλά μακροχρόνιας επένδυσης σε ακίνητο και της άμεσης πρόσβασης σε ρευστότητα των μετοχών, σημειώνει ο ίδιος διαχειριστής ακινήτων.

*Σημειώνεται ότι το insider.gr παρουσιάζει στους αναγνώστες του μια σειρά επιλογών που προσφέρει η διεθνής και ελληνική αγορά και δεν παρέχει επενδυτικές συμβουλές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider