Δόσεις για τρία χρόνια σε όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δόσεις για τρία χρόνια σε όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ

Εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί η πολυαναμενόμενη διάταξη του υπουργείου Εργασίας με την οποία θεσμοθετούνται 120 δόσεις για οφειλές έως 20.000 ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία και 36 δόσεις για οφειλές έως 3.000 ευρώ.

Την κατάθεση της διάταξης προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, επισημαίνοντας πως δίνεται άλλη μια ευκαιρία στους οφειλέτες των ταμείων να ρυθμίσουν τα χρέη τους και μάλιστα με προνομιακούς όρους.

Η ρύθμιση χρεών με «μπούσουλα» τον εξωδικαστικό μηχανισμό, προβλέπει ότι στην περίπτωση που το σύνολο της οφειλής δεν ξεπερνά τα 3.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ ή το ΚΕΑΟ, τότε οι δόσεις της ρύθμισης καθορίζονται σε έως και 36, χωρίς διαγραφή προστίμων.

Η ρύθμιση αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016 και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο όσοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

Όσοι έχουν χρέη από 3.000 έως 20.000 ευρώ, θα μπορέσουν να τα ρυθμίσουν έως και σε 120 δόσεις, με... «κούρεμα». Το «δέλεαρ» της ευνοικής ρύθμισης περιλαμβάνει «κούρεμα» τόκων και προσαυξήσεων από 35% έως και 85% και προσαρμογή στο προφίλ του κάθε οφειλέτη, με βάση το ύψος της οφειλής, την οικονομική δυνατότητά του και την περιουσιακή του κατάσταση. Η κατώτατη δόση θα είναι 50 ευρώ/μήνα.

Όσοι οφείλουν περισσότερα από 20.000 ευρώ στα Ταμεία, θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους μέσω ειδικών συμφωνιών με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών και τον ΕΦΚΑ.

Η σχεδιαζόμενη διάταξη δεν θα επιτρέπει να βγει εκτός ευνοικής ρύθμισης των 120 δόσεων όποιος χάνει την προθεσμία καταβολής μιας δόσης, καθώς θα υπάρχει πρόβλεψη για κάποιο κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα για τους υπόχρεους, προκειμένου να τακτοποιήσουν την εκκρεμή τους δόση, χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση.

Ο κ. Πετρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, ανέφερε ότι περίπου το 90% των οφειλών προς τα Ταμεία δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2014 και ακριβώς επειδή είναι παλιές, έχουν μεγάλες προσαυξήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider