Ποιοι θα καταβάλλουν το 64,5% των κερδών τους σε ΕΦΚΑ και εφορία

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι θα καταβάλλουν το 64,5% των κερδών τους σε ΕΦΚΑ και εφορία

Στην παρανομία, αν όχι στην εξαφάνιση, οδηγείται ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, μετά τη χαριστική βολή που του δίνει η κυβέρνηση μέσω του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Αιτία είναι το νέο «χαράτσι» που επιβάλει στις ασφαλιστικές εισφορές 1.400.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, το οποίο φτάνει έως και το 27,95%.

Μάλιστα με τις νέες εισφορές που θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εισοδημάτων της προηγούμενης χρονιάς, οι επαγγελματίες καλούνται να αποδώσουν στο κράτος (από εισφορές και φόρους) ποσοστό από 46,1% έως 64,5% των καθαρών κερδών τους (!)

Μάλιστα η επιβάρυνση είναι δυσανάλογη των κερδών, καθώς όποιος εμφανίζει κέρδη της τάξης των 5.000 ευρώ θα πληρώσει σε ΕΦΚΑ και εφορία το 64,5% αυτών, ενώ αντίθετα κάποιος με κέρδη ύψους 150.000 ευρώ το χρόνο θα αποδώσει στο κράτος μικρότερο ποσοστό, δηλαδή το 53,8% των κερδών του.

Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν σε έναν νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών που κυριολεκτικά θα αφανίσει την μικρομεσαία τάξη, ωθώντας όλο και περισσότερους να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους για να γλυτώσουν την λαίλαπα των νέων εισφορών.

Το παράδοξο του νέου συστήματος, είναι πως ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών δεν επιβαρύνει καθόλου τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους με κέρδη άνω των 85.000 ευρώ, λόγω του ότι υπερβαίνουν ήδη το ανώτατο όριο.

Όμως, επιφέρει παράλογες επιβαρύνσεις στην πλειονότητα των περιπτώσεων που αφορούν σε ασφαλισμένους με μεσαία, αλλά και χαμηλά εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, από το 2019 και μετά οι αυξήσεις εισφορών σε σύγκριση με τον ισχύοντα τρόπο υπολογισμού κυμαίνονται από 4,66% έως και 27,95%, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η αύξηση είναι άνω του 25%.
Οι επιβαρύνσεις για το το 2018 -έτος το οποίο θα ισχύσει η μεταβατική περίοδος της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών- είναι λίγο μικρότερες, καθώς κυμαίνονται από 4,88% έως 13,94%.

Αντιδράσεις

Την αντίδρασή της στο νέο «χαράτσι» εκφράζει η ΓΣΕΒΕΕ, τονίζοντας ότι «οι θεσμοί πρωταγωνιστούν σε ένα ιδιότυπο πόλεμο απέναντι στις εγχώριες μικρές επιχειρήσεις. Δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή να ζητήσουν νέες παρεμβάσεις στο ύψος των εισφορών, ενώ παράλληλα συνομολογούν περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο. Ουσιαστικά, μέσα από την εξόντωσή των μικρών επιχειρήσεων επιδιώκουν τον τελικό στόχο, τη αναδιανομή του μεριδίου αγοράς σε συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων».

Η ΕΣΕΕ διαμαρτύρεται για τις αυξήσεις, επισημαίνοντας ότι συγκριτικά με τις εισφορές του 2017 δημιουργούνται νέες επιβαρύνσεις της τάξεως του 18% και 37% για το 2018 και 2019 αντίστοιχα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «η επιβάρυνση αυτή, παρά την έκπτωση του 15% για το 2018, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο όσων μικρομεσαίων ιατρείων απέμειναν, αυξάνει τη μετανάστευση, οδηγεί στη μαύρη εργασία και φοροδιαφυγή, προβλήματα για τα οποία καταβάλλουμε προσπάθειες να εξαλείψουμε».

Τέλος, η ολομέλεια προέδρων δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επιτείνει το δημευτικό αποτέλεσμα, οδηγεί σε ελάττωση της εισπραξιμότητάς τους, ενώ καταδεικνύει την προκλητική αναξιοπιστία της Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά αυτοαναιρείται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider