Έτσι θα καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τα «μπλοκάκια»

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έτσι θα καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τα «μπλοκάκια»

Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος για την ασφάλιση των εργαζόμενων που διαθέτουν μπλοκ παροχής υπηρεσιών, η οποία θα επιλύει τα «γκρίζα» σημεία του νέου καθεστώτος και θα καθορίζει με ποιο τρόπο θα καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως ξεκαθάρισε χθες η αρμόδια Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, μέχρι το τέλος του μήνα θα δημιουργηθεί μια ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα αναγγελίας των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, στην οποία εργαζόμενοι με μπλοκ σε έως δύο εργοδότες θα υποχρεούνται να την ενημερώνουν σε μηνιαία βάση, αναγράφοντας τη σχέση εργασίας που έχουν με την επιχείρηση στην οποία εργάζονται.

Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο θα είναι σε θέση να γνωρίζει το εάν ο ασφαλισμένος θα πληρώνει εισφορές ως μισθωτός, δηλαδή θα συμμετέχει και ο εργοδότης του καταβάλλοντας το 13,3% της εισφοράς, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας. Βέβαια ουδείς γνωρίζει πως θα μπορεί ο εργαζόμενος να πείσει τον εργοδότη του να αναλάβει την καταβολή εργοδοτικής εισφοράς, με την χρηματική επιβάρυνση που αυτή συνεπάγεται, χωρίς αυτό να οδηγήσει στη λήξη της συνεργασίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι διαθέτουν μπλοκάκι αλλά δεν έχουν έσοδα από αυτό και παράλληλα έχουν εισόδημα από μισθωτή εργασία δεν θα καταβάλλουν εισφορές.

Όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα από μπλοκάκι θα ωφεληθούν με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, ενώ θα υπάρξει πρόνοια για να ρυθμιστούν προβλήματα, όπως οι εισφορές του 2016 για τους δικηγόρους που ήταν σε αποχή διαρκείας από τα καθήκοντά τους και πρέπει ακόμη και εάν δεν είχαν εισοδήματα να πληρώσουν με βάση το προηγούμενο σύστημα.

Μάλιστα δεν θα ληφθούν αναγκαστικά μέτρα για τους οφειλέτες γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες που δεν πλήρωσαν τις εισφορές τους εντός του 2016. «Δεν θα εφαρμοστεί κανένας διωκτικός μηχανισμός σε βάρος τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Οι εισφορές θα υπολογίζονται στα καθαρά έσοδα των επαγγελματιών, ενώ θα υπάρχει ανταποδοτικότητα, δηλαδή όσο πιο υψηλές εισφορές πληρώνει κάποιος τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα απολαμβάνει.

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου θα σταλούν από τον ΕΦΚΑ τα πρώτα «ραβασάκια» για την πληρωμή εισφορών με το νέο σύστημα, οι οποίες πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Στα ειδοποιητήρια που θα σταλούν σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες θα αναγράφονται τα νέα ποσά εισφορών, δηλαδή 20% για κύρια σύνταξη και 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (14% για τους αγρότες), ενώ η καταβολή τους θα πρέπει να γίνει έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Για πρώτη φορά προβλέπεται η μερική αποπληρωμή των εισφορών, ώστε τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις να βαρύνουν μόνο το ποσό που υπολείπεται να καταβληθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider