«Αποστάσεις» από την προληπτική γραμμή παίρνουν οι τραπεζίτες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αποστάσεις» από την προληπτική γραμμή παίρνουν οι τραπεζίτες

Την αιχμή του δόρατος στην «κόντρα» μεταξύ κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί τους τελευταίους μήνες η προληπτική γραμμή στήριξης και κατά πόσο θα πρέπει να αποτελεί την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Οι τραπεζίτες δεν έχουν λάβει επίσημα θέση στο δίλημμα αυτό, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ούτε οι τράπεζες επιθυμούν ένα μοντέλο με τη μορφή γραμμής στήριξης, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέο πρόγραμμα για τη χώρα. Ουσιαστικά, δηλαδή, συντάσσονται με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά προ ημερών ότι η Ελλάδα «δεν χρειάζεται νέο υποχρεωτικό πρόγραμμα».

Ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, πάντως διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η προληπτική γραμμή στήριξης είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα μετά την έξοδο από το μνημόνιο, καθώς αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για να μειωθεί το κόστος δανεισμού στις αγορές και να παραμείνει η χώρα σε τροχιά.

Όπως δήλωσε, μάλιστα, σε πρόσφατη ομιλία του στο ελληνοϊσπανικό επιμελητήριο, η γραμμή στήριξης θα ανοίξει τον δρόμο για άρση του waiver ώστε να μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να δανειστούν από το Ευρωσύστημα και ενδεχομένως να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Τη θέση αυτή επανέλαβε και στη συνάντηση που είχε ο κ. Στουρνάρας με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών την Τετάρτη, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών. Η θέση αυτή βρίσκει διαμετρικά αντίθετη την κυβέρνηση, η οποία ευαγγελίζεται «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και δεν θέλει… ούτε να ακούει για νέο πρόγραμμα με συγκεκριμένη διάρκεια, όρους και δεσμεύσεις που θα συνοδεύουν μια νέα χρηματοδότηση από τον ESM.

Αυτό που απεύχονται σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες είναι να δυναμιτιστεί το κλίμα με αιχμή την προληπτική γραμμή στήριξης, καθώς ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιήσει το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον εν μέσω των stress tests που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι προτιμούν ένα πιο «υβριδικό» μοντέλο για τη μεταμνημονιακή εποχή, το οποίο δεν θα σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου προγράμματος, αλλά θα θέτει το πλαίσιο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, παρέχοντας ωστόσο την αναγκαία ελευθερία χειρισμών στην ελληνική πλευρά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider