Επιμένει στην προληπτική γραμμή ο Γιάννης Στουρνάρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιμένει στην προληπτική γραμμή ο Γιάννης Στουρνάρας

Την εδραίωση της εμπιστοσύνης και τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, χαρακτήρισε ως τα πιο σημαντικά ζητούμενα για τη μεταμνημονιακή εποχή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σήμερα Δευτέρα στο Ελληνο-Ισπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως το ταμειακό μαξιλάρι που δημιουργείται για τη μετά το Μνημόνιο εποχή μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και στη διευκόλυνση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές. «Ένα τέτοιο προσωρινό ταμείο θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση που η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας δεν βελτιωθεί στα όρια της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», είπε.

Τόνισε πως εμπιστοσύνη και αυξημένη πιστοληπτική ικανότητα θα επιτρέψουν την επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις χρηματοπιστωτικές αγορές με βιώσιμες συνθήκες μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως τα βήματα που θα επιτρέψουν στη χώρα να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή είναι:

• Πρώτον, η εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων και η προετοιμασία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης, η οποία θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος.

• Δεύτερον, ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων διευθέτησης του χρέους που θα επιτρέψουν την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων με βιώσιμους όρους και θα διευκολύνουν την ένταξη των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

• Τρίτον, η πλήρης άρση των ελέγχων κεφαλαίου, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της οικονομικής προοπτικής και της εμπιστοσύνης των καταθετών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ωστόσο, τόνισε πως παρά την ύπαρξη του αποθεματικού, για την εδραίωση της εμπιστοσύνης μεσοπρόθεσμα είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί το περιβάλλον στο οποίο η ελληνική οικονομία θα κινηθεί μετά το τέλος του προγράμματος. Συγκεκριμένα, είπε πως πρέπει να διευκρινιστεί πρώτα η μορφή της εποπτείας κατά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής και εν συνεχεία υπό ποιες προϋποθέσεις θα είναι διαθέσιμη η προληπτική χρηματοδοτική στήριξη από τους εταίρους μετά την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος.

«Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ένα τέτοιο προληπτικό πλαίσιο στήριξης θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνική οικονομία μειώνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού, καθώς θα εξασφαλίσει την πρόσβαση της Ελλάδας στη χρηματοδότηση μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ειδικά εάν οι συνθήκες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αγοράς χειροτερεύσουν. Θα επιτρέψει επίσης στην ΕΚΤ να περιλαμβάνει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων του ενεργητικού της». ανέφερε ο Διοικητής της ΤτΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider