«Αχίλλειος πτέρνα» οι τράπεζες για το 2018

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αχίλλειος πτέρνα» οι τράπεζες για το 2018

Σε «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας εξελίσσεται ο τραπεζικός κλάδος, καθώς το 2018 επιφυλάσσει πολλές και κρίσιμες προκλήσεις για τις συστημικές τράπεζες ενόψει, μάλιστα, της ολοκλήρωσης του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο.

Η μείωση των κόκκινων δανείων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες έχουν δεσμευτεί για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019.

Παρ’ όλη τη συζήτηση, όμως, τίποτα δεν φαίνεται να προχωράει με βάση το σχέδιο –και, κυρίως, τις προσδοκίες των δανειστών και των επενδυτών.Η πολύμηνη αναβολή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με τελευταίο το «χτύπημα» την αποχή των συμβολαιογράφων –που φαίνεται ωστόσο ότι ξεπεράστηκε με παρέμβαση Κοντονή– κλονίζει την εμπιστοσύνη τόσο των Θεσμών, όσο και των επενδυτών –υφιστάμενων και δυνητικών– στην ικανότητα των τραπεζών να υλοποιήσουν τους στόχους των NPEs.

Σημειώνεται δε ότι το βάρος της απομείωσης των επισφαλών δανείων μετατίθεται από τις διαγραφές στις αποπληρωμές και ρυθμίσεις (net flow), όπως καταδεικνύουν και τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η Eurobank για το γ’ τρίμηνο την Πέμπτη. Σε αντίθεση με την προηγούμενη διετία, οι τράπεζες θα πρέπει πλέον να επιτύχουν τους στόχους τους μέσα από την πώληση και ρύθμιση των NPEs και όχι τις διαγραφές, όπως συνέβαινε ως σήμερα.

«Τρομάζει» το ενδεχόμενο της ανακεφαλαιοποίησης

Έντονη ανησυχία διατυπώνουν, πάντως, στο insider.gr παράγοντες της αγοράς για ενδεχόμενη ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς «ανεβαίνει ο εκτιμώμενος λογαριασμός» για την τρύπα που θα ανοίξουν τα νέα λογιστικά πρότυπα (IFRS9) σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες προβλέψεις στις οποίες υποχρεούνται οι τράπεζες.

Το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να τρομάζει και τους επενδυτές, όπως αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό την εβδομάδα που πέρασε, με τον Γενικό Δείκτη να έχει κατρακυλήσει σε επίπεδα Απριλίου. «Οι ανησυχίες για ενδεχόμενη ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων στις τράπεζες, σε συνδυασμό με τους ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης ρίχνουν βαριά σκιά στην αγορά και επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στο επενδυτικό κλίμα», σχολιάζει στο insider.gr ο Κωστής Μονογιός, επικεφαλής Ανάλυσης της Δεπόλας Χρηματιστηριακή.

«Κλειδί» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Έναρξη των πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου θεωρείται κομβικής σημασίας για την αγορά σε πολλά επίπεδα. Καταρχάς, οι τραπεζικές διοικήσεις ποντάρουν πολλά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για τη «συμμόρφωση» των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν στα ακριβά σπίτια τους –με αξία άνω των 300.000 ευρώ– ανενόχλητοι, παρά το γεγονός ότι έχουν χρόνια να πληρώσουν το δάνειό τους.

Κατά δεύτερον, οι τιμές που θα «πιάσουν» τα ακίνητα τους πρώτους μήνες των πλειστηριασμών θα χρησιμοποιηθούν ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της αξίας των εμπράγματων εξασφαλίσεων που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες –ιδίως όσες συνδέονται με κόκκινα δάνεια. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, το μεγάλο «αγκάθι» για την πώληση των επιχειρηματικών αλλά και των στεγαστικών δανείων σε funds είναι η δυσκολία υπολογισμού της αξίας των εξασφαλίσεων από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Τρίτον, η αξία των εξασφαλίσεων θα ληφθεί σοβαρά υπόψη και από τις ευρωπαϊκές αρχές κατά την εξέταση των σεναρίων των stress tests στα οποία θα υποβληθούν οι τράπεζες τον Φεβρουάριο. Τόσο η αξία των ακινήτων όσο και η πρόοδος που θα έχει σημειωθεί ως τότε στη μείωση των NPLs θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την «αυστηρότητα» των τεστ, άρα και τις επιδόσεις των τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.