Οι ελληνικές τράπεζες στο «μενού» της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ελληνικές τράπεζες στο «μενού» της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ

Η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ θα παραχωρήσουν το μεσημέρι της Δευτέρας την ετήσια συνέντευξη τύπου της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να έχει και πλούσιο ελληνικό ενδιαφέρον.

Προ ημερών, η Ντανιέλ Νουί σε τοποθέτησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε χαρακτηρίσει «σχετικά καλή» την κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, λέγοντας πως οι ελληνικές τράπεζες κάνουν προσπάθειες να ανταποκριθούν στα προβλήματα.

« Θεωρώ ότι είναι σχετικά καλή και επαρκής η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μετά την ανακεφαλοποίηση, η οποία έλαβε χώρα στα τέλη του 2015», είπε και προσέθεσε πως «δεν διαφέρει η κατάσταση των τραπεζών στην Ελλάδα από εκείνη των τραπεζών σε άλλες χώρες, πάντα υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις».

Από την ανάλυση των ανοιγμάτων σε καθυστέρηση που έχουν οι τράπεζες προκύπτει ότι δάνεια:

• 30 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη από 90 ημέρες. Από αυτά τα μισά περίπου (ποσοστό 48%) έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών.

• 47,7 δισ. ευρώ έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.

• 13,2 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση έως τρεις μήνες.

• 16,6 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σε καθυστέρηση, είναι αβέβαιης είσπραξης.

Οι τράπεζες έχουν ήδη ρυθμίσει δάνεια 46,7 δισ. ευρώ, αλλά το 37,5%, δηλαδή τέσσερα στα δέκα περίπου δάνεια που είχαν διακανονιστεί, υπόκειται ξανά σε ρύθμιση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider