Στα «άδυτα» του G- Cloud, του πιο σύγχρονου υπολογιστικού κέντρου του Δημοσίου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «άδυτα» του G- Cloud, του πιο σύγχρονου υπολογιστικού κέντρου του Δημοσίου

Πλήρως λειτουργικό και έτοιμο να προσφέρει μεγάλες οικονομίας κλίμακος στους φορείς του Δημοσίου είναι το κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος, Government Cloud, της Κοινωνίας της Πληροφορίας σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τα στελέχη του κατά την επίσημη ανοιχτή ξενάγηση στα άδυτα του G- Cloud που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.Όπως διευκρινίστηκε κατά την παρουσίαση του, το G-Cloud αποτελεί μια στρατηγική επιλογή για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης σύμφωνη με το Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 2014-2020 και την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, αφού μέσω αυτού επιτυγχάνεται καλύτερη εκμετάλλευση αλλά και διαχείριση των Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης. Στόχος του είναι η κοινή χρήση υπολογιστικών υποδομών από τους Φορείς της Δημόσιας Διοίκησης με μείωση του κόστους κτήσης, συντήρησης και υποστήριξης τους, και ταυτόχρονη αύξηση της αξιοποίησής τους.

Ήδη μέσα στον ένα περίπου χρόνο λειτουργίας του, από τον Ιανουάριο του 2017, παρέχει υπηρεσίες IaaS σε 15 Πληροφοριακά Συστήματα των Υπουργείων: Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υποδομών και Μεταφορών και Επικρατείας ενώ σε διαδικασία μετάπτωσης βρίσκονται και άλλα τόσα συστήματα. Άλλωστε η υπολογιστική ισχύς του, που φτάνει αυτή τη στιγμή τα 325 terabyte και αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στο χρόνο με άλλα 325 terabyte, μπορεί να φιλοξενήσει πολλά ακόμα.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες του είναι τρεις: Insfrastracture as a service (Iaas), η διάθεση δηλαδή υπολογιστικών και διαδικτυακών πόρων ως υπηρεσία μέσω διαδικτύου,Software as a service (Saas) η διάθεση δηλαδή συγκεκριμένων πακέτων λογισμικού του G-Cloud ως υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας προς τους Δημόσιους Φορείς, ενώ μέσα στο έτος αναμένεται να προστεθεί και η υπηρεσία Platform as a service (PaaS).

Στα βραχυπρόθεσμα σχέδια αύξησης των δυνατοτήτων του περιλαμβάνεται η προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού προυπολογισμού 2.045.000 ευρώ αλλά και η απόκτηση επιπλέον πιστοποιήσεων ασφαλείας όπως η εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του γενικού κανονισμού προστασίας προσωπικών δεδομένων GDPR προϋπολογισμού 180.000 ευρώ. Την διετία 2018-2020 προβλέπεται και η επέκταση παρεχόμενων υπηρεσιών προυπολογισμού 6,1 εκατ. ευρώ.

«Το έργο του G-Cloud είναι μια στρατηγική επιλογή για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου τομέα καθώς μέσω αυτού επιδιώκεται η καλύτερη εκμετάλλευση και διαχείριση των Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι μια καινοτόμα δημόσια υποδομη πληροφορικής που έρχεται σε μια περίοδο που οι τεχνολογίες οδηγούν την παγκόσμια κοινότητα και η ψηφιακή ατζέντα είναι το ζητούμενο πολλών κρατών. Στόχος είναι η κοινή χρήση υπολογιστικών υποδομών από τους Φορείς της Δημόσιας Διοίκησης με μείωση του κόστους κτήσης, συντήρησης και υποστήριξης τους, και ταυτόχρονη αύξηση της αξιοποίησής τους» τόνισε η κ. Όλγα Γεροβασίλη που παρευρέθηκε στην επίσημη παρουσίαση με αφορμή και την επιχορήγηση του έργου από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Προσέθεσε μάλιστα πως το G - Cloud είναι μόνο η μια από τις δράσεις που σχεδιάζοντας ή έχουν δρομολογηθεί για τα δύο επόμενα χρόνια ώστε για να οδηγήσουν σε μια ριζική αναθεώρηση του τρόπου παροχής υπηρεσιών του Δημοσίου αποφεύγοντας παράλληλα και τα λάθη του παρελθόντος».



«Με το έργο αυτό η Δημόσια Διοίκηση διαθέτει ένα υπερσύγχρονο Υπολογιστικό Σύστημα βασισμένο σε τεχνολογίες Υπολογιστικού Νέφους και Εικονικοποίησης (Cloud Computing και Virtualization), εγκατεστημένο σε ένα νέο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), σχεδιασμένο σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και η ΚτΠ ΑΕ φιλοδοξεί να παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας σε πληθώρα υφιστάμενων και νέων Πληροφοριακών Συστημάτων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις» σημείωσε από πλευράς του ο κ. Ιωάννης Δερμιτζάκης Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Στα άδυτα του Data Center

Ο νεόδμητος χώρος του Data Center, εμβαδού 250 τ.μ φιλοξενεί 48 rakcs και πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας. Όλη η ηλεκτρομηχανολογική υποδομή είναι με διπλές τροφοδοσίες ρεύματος και ψύξης παρέχοντας διαθεσιμότητα της τάξης του 99,982%.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του Data Center είναι η ισχύς παροχής , το σύστημα ψύξης, το αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης και ένα εγγυημένο ασφαλές περιβάλλον φυσικής πρόσβασης με έλεγχο τριών σημείων.

Η υπολογιστική υποδομή του νέου κυβερνητικού υπολογιστικού νέφους (servers, storage, ram, network, security) έχει σχεδιαστεί για αδιάλειπτη λειτουργία. Γι' αυτό πέρα από τη γενήτρια που υπάρχει στο χώρο υπάρχουν και 800 μπαταρίες για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία ακόμα και σε διακοπή ρεύματος. Η διαθεσιμότητα του G-Cloud είναι της τάξης του 99,74% και η υλοποίηση των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται σύμφωνη με το πρότυπο ασφαλείας ISO27001:2013.

Στα δομικά στοιχεία του IT εξοπλισμού του περιλαμβάνονται 215 servers της Lenovo, διαδικτυακός εξοπλισμός της Nexus της Cisco, συστήματα διαδικτυακής ασφάλειας και διαχείρισης της Fortinet και συστήματα διαχείρισης αποθηκευτικού χώρους & λήψης αντιγράφων ασφαλείας.

Όσον αφορά στην τηλεπικοινωνιακή του υποδομή χρησιμοποιείται το Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ. Το συνολικό εύρος ζώνης είναι της τάξης του 1 Gbps ενώ εντός του έτους αυτό θα παρέχεται σε διάταη υψηλής διαθεσιμότητας μέσω δύο διαφορετικών οπτικών ινών με αναβαθμισμένη ταχύτητα μέχρι 10 Gbps.

Oικονομίες κλίμακος μέσα από παραδείγματα

Ένας από τους πρώτους οργανισμούς που μεταφέρθηκε είναι το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Υγείας/Πρόνοιας (ΟΠΣΝΑ Υγείας/Πρόνοιας), του οποίου η μετάπτωση ολοκληρώθηκε επιτυχώς σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσα στην προηγούμενη χρονιά. Να διευκρινίσουμε ότι το ΟΠΣΝΑ Υγείας/Πρόνοιας υποστηρίζει περισσότερους από 1.400 ενεργούς χρήστες (Δήμους & Περιφέρειες), οι οποίοι εξυπηρετούν περί τους 200.000 δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων και διανέμουν επιδόματα της τάξης των 680 εκατ. ευρώ ετησίως. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ενώ το ΟΠΣΝΑ Υγείας/Πρόνοιας λειτουργούσε σε παρωχημένο εξοπλισμό του 2009 και αντιμετώπιζε σοβαρά καθημερινά προβλήματα που καθιστούσαν επιτακτική την ανάγκη μεταφοράς του σε νέο εξοπλισμό, με την μετάπτωσή του στο G-Cloud ο κίνδυνος αυτός εξαλείφθηκε ενώ οι χρήστες του κάνουν λόγο για ταχύτατη απόκριση και αναβαθμισμένη υπηρεσία.

Όσο για τις οικονομίες κλίμακος ενδεικτικά να αναφέρουμε το παράδειγμα του πρώην ΟΓΑ νυν Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ο οποίος αναμένεται στο μέλλον να εξυπηρετεί μια μεγάλη μερίδα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, σύμφωνα με το υποδιοικητή του οργανισμού, κ. Νίκο Βιταντζάκη. «Ως διαχειριστικός βραχίονας του υπουργείου Εργασίας για τα προνοιακά επιδόματα, θα υπάγονται στον ΟΠΕΚΑ 9 περιφερειακές διευθύνσεις από όλη την Ελλάδας και πολύ περισσότερα κέντρα κοινοτήτων, άρα ο εκσυγχρονισμός της ήδη υπάρχουσας υποδομής του ήταν περισσότερο από απαραίτητος. Η απόφαση για την ανανέωση των υποδομώ πριν την μετάπτωσή τους στο G-Cloud έφτανε τις 560.000 χιλιάδες ευρώ - 559.500 για να είμαστε ακριβείς. Με την μετάπτωσή στο G-Cloud η δαπάνη μειώθηκε στις 134.000 ευρώ ενώ ακόμα και το τίμημα για την μεταφορά της υποδομής που έφτανε περίπου τις 5.000 ευρώ θα καλυφθεί από το υπουργείο» τονίζει ο κ. Βιταντζάκης .

Διαδικασία ένταξης

Πέρα όμως από τηνεξοικονόμηση κόστους με την επιλογή του G- gloud επιτυγχάνεται κι εξοικονόμηση χρόνου αφού η διαδικασία ένταξης ενός Πληροφοριακού Συστήματος στο G-Cloud.είναι σχετικά απλή και γρήγορη. «Την ώρα που ένας φορέας του δημοσίου θέλει τουλάχιστον ένα χρόνο για να πάρει αποφάσεις, κι αυτό αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, για τον εκσυχρονισμό της βάσης με διαβουλεύσεις, διαγωνισμούς και άλλες διαδικασίες η λύση της ΚτΠ υλοποιείται μέσα σε ένα μήνα, με τα έτοιμα ερωτηματολόγια και τις διαδικασίες που υπάρχουν» ανέφερε στο insider.gr ο κ. Μανωλιδάκης.

Συγκεκριμένα η ένταξη ενός πληροφοριακού Συστήματος Δημοσίου Φορέα στο G-Cloud περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  • Συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου από τον φορέα και υποβολή του στην ΚτΠ Α.Ε.
  • Ανάλυση απαιτήσεων και σχεδιασμός της προτεινόμενης g- Cloud λύσης από την ΚτΠ. Α.Ε. σε συνεργασία με τον Κύριο του Πληροφοριακού Συστήματος
  • Οριστικοποίηση της προτεινόμενης g- Cloud λύσης κατόπιν συμφωνίας ΚτΠ και Φορέα
  • Δημιουργία συμφωνημένου εικονικού περιβάλλοντος στο G – Cloud από την ΚτΠ και εγκατάσταση του λογισμικού συστήματος και εφαρμογών από το Φορέα.

Όσο για τις προϋποθέσεις ένταξης απαιτείται κοινή υπουργική απόφαση εκχώρησης μεταξύ του Κύριου του Πληροφοριακού Συστήματος και του ΥπΔΑ και Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ του κυρίου του πληροφοριακού συστήματος και της ΚτΠ όπου περιγράφονται κι εξειδικεύονται τα θέματα και οι υποχρεώσεις των δυο συμβαλλόμενων μερών. Όσο για τις τεχνικές προϋποθέσεις πρέπει να είναι cloud ended να έχει σαφώς καθορισμένες απαιτήσεις και ρυθμισμένα θέματα αδειοδότησης των εφαρμογών του.

Στα «άδυτα» του G- Cloud, του πιο σύγχρονου υπολογιστικού κέντρου του Δημοσίου
Στα «άδυτα» του G- Cloud, του πιο σύγχρονου υπολογιστικού κέντρου του Δημοσίου
Στα «άδυτα» του G- Cloud, του πιο σύγχρονου υπολογιστικού κέντρου του Δημοσίου
Στα «άδυτα» του G- Cloud, του πιο σύγχρονου υπολογιστικού κέντρου του Δημοσίου
Στα «άδυτα» του G- Cloud, του πιο σύγχρονου υπολογιστικού κέντρου του Δημοσίου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider