H Apple μειώνει τις παραγγελίες των προμηθευτών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Apple μειώνει τις παραγγελίες των προμηθευτών

Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκεται τον τελευταίο καιρό η μετοχή της Apple, μετά τις προειδοποιήσεις των προμηθευτών για σημαντική υποχώρηση στις πωλήσεις των νεότερων εκδόσεων iPhones, αναφέρουν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου την τελευταία εβδομάδα διευκρινίζοντας μάλιστα πως η εταιρεία πιέζει τους κινέζους προμηθευτές να μειώσουν το προσωπικό τους ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες.

«Για μειωμένη ζήτηση iPhone 6s και 6s Plus ετοιμάζονται οι προμηθευτές της Apple για το επόμενο τρίμηνο, με τις παραγγελίες από την αμερικανική εταιρεία να μειώνονται εώς και 30% σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη», ανέφερε η εφημερίδα Nikkei, μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές εφημερίδες της Ιαπωνίας, με πάνω από τρία εκατομμύρια πωλήσεις την ημέρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η οποία επικαλείται πηγές από τα εργοστάσια παραγωγής των iPhones, η Apple είχε ζητήσει αρχικά από τους προμηθευτές της να κρατήσουν σταθερή την παραγωγή και για το ερχόμενο τρίμηνο, όμως τελικά φαίνεται πως υπάρχουν αρκετά αποθέματα στους λιανικούς πωλήτες, γεγονός που οδηγεί στην μείωση των ρυθμών παραγωγής.

Ειδικότερα, πηγές προσκείμενες σε προμηθευτές, ανέφεραν ότι η εταιρεία έχει μειώσει ήδη τις παραγγελίες τους τελευταίους μήνες, με την Foxconn – τον κυριότερο προμηθευτή των iPhones, να λαμβάνει 12 εκατ. δολάρια κρατική επιχορήγηση ώστε να αποφύγει τις μαζικές απολύσεις.

Προσέθεταν μάλιστα πως αν και το πρώτο εξάμηνο παραδοσιακά οι πωλήσεις καταγράφονται ασθενέστερες, μέχρι στιγμής αποδεικνύονται σαφώς μικρότερες από τις αντίστοιχες του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, η Taiwan Semiconductor Manufacturing, κύρια κατασκευαστής chips των iPhones, ανακοίνωσε ότι αναμένει μείωση της ζήτησης της τάξης του 10,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2016, συγκριτικά με το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι η TSMC παράγει το 20% των εξαρτημάτων της Αpple.

Οι φήμες ενισχύθηκαν και από την Largan Precision, έναν ακόμα προμηθευτή σε τεχνολογικά εξαρτήματα της Αpple, η οποία εκτιμά ότι θα παρουσιάσει μείωση στα έσοδα κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Παρόλο που τα δημοσιεύματα ήθελαν τους δύο τελευταίους μήνες του 2015, όπου παραδοσιακά εντείνεται η παραγωγή κινητών τηλεφώνων, τα κινεζικά εργοστάσια να παρουσιάζουν μια απρόσμενη αδράνεια, εκπρόσωποι της εταιρείας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εκτιμήσεις των πωλήσεων.

Οι ανησυχίες ενισχύονται λαμβάνοντας υπόψη πως το iPhone είναι πιο «πολύτιμο» στην εταιρεία από ποτέ. Το οικονομικό έτος 2015, μέχρι και τον Οκτώβριο, οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε 234 δισ. δολάρια. Από αυτά τα 155 δισ., ήτοι 66%, αντιστοιχούσαν στις πωλήσεις του iPhone. Αμέσως μετά ερχόντουσαν τα κέρδη από τα Mac τα οποία αντιπροσώπευαν το 10% του συνόλου.

Σε μια πιο ψύχραιμη θεώρηση βέβαια παρατηρεί κανείς πως οι πηγές από τα εργοστάσια παραγωγής δεν κατονομάζονται. Επιπλέον ακόμα κι αν ισχύουν οι περικοπές του 30% από τον αρχικό στόχο, κανείς δεν γνωρίζει αν αυτός ήταν ιδιαιτέρως επιθετικός ή υπεραισιόδοξος.

Επιπροσθέτως, το iPhone 6 Plusδεν ανταγωνίζεται παλαιότερα μοντέλα, άρα θα μπορούσε να σημάνει ότι η εταιρεία ευελπιστεί σε ισχυρή ζήτηση των προηγούμενων του iPhone 6 Plus συσκευών.

Να υπενθυμίσουμε άλλωστε ότι η Apple παραδοσιακά παρουσιάζει μειωμένη ζήτηση των προϊόντων της τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, λαμβάνοντας πάντα ιδιαίτερη ώθηση τους 3 τελευταίους μήνες του χρόνου, δηλαδή κοντά στις γιορτές.

Όπως και να έχει οι φήμες και τα ποσοστά που αναμεταδίδονται παραμένουν ανεπιβεβαίωτα και λαμβάνοντας κανείς υπόψη το καθοδικό ράλι στο οποίο έχουν επιδοθεί οι αγορές τον τελευταίο καιρό, κατανοεί πως οι μετοχές της εταιρείας θα ήταν δύσκολο να παραμείνουν ανεπηρρέαστες.

Το σίγουρο είναι πως στο τέλος του τρέχοντος μήνα, και συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου όταν και θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2015, θα υπάρξει μια καλύτερη εικόνα για την πορεία των iPhone 6s και 6s Plus.

Κι ας μην ξεχνάμε πως την ανατροπή των εκτιμήσεων θα μπορούσε να φέρει η παρουσίαση ενός νέου εξελιγμένου μοντέλου, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως η κυκλοφορία του iPhone 6 και 6s σημείωσε, σύμφωνα με τον Tim Cook ρεκόρ πωλήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider