Φέσσας: Αδήριτη ανάγκη η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φέσσας: Αδήριτη ανάγκη η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία

Την ανάγκη η χώρα μας να αφυπνιστεί ώστε να πάψουμε να είμαστε ουραγοί στην 4η βιομηχανική επανάσταση που συντελείται σήμερα σε όλο τον κόσμο, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο «Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας: Ο δρόμος για την Ανάπτυξη» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Σημειώνοντας πως η «Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς στην ομάδα των χωρών της Ευρώπης που υστερούν και αποκλίνουν από τους πιο προηγμένους ψηφιακά εταίρους της» ο κ. Φέσσας εξήγησε πως η πολυετής κρίση και ύφεση έχει συμβάλει και αυτή μέσω της εκτεταμένης αποεπένδυσης στο χαμήλωμα του ψηφιακού πήχη.

Με δεδομένο μάλιστα πως η απόκλιση μεταξύ των πρώτων της Ευρώπης και της Ελλάδας μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός, ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε πως τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε κάτι δραστικό, για να μην βρεθούμε εκτός των ανεπτυγμένων χωρών.

Μάλιστα σημείωσε πως η ανταπόκριση στο συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΒ, πάνω από 1000 συμμετοχές, υπογραμμίζει την ανάγκη όλων για οξυγόνο δηλαδή για καινούριες ιδέες ικανές να δημιουργήσουν νέο πλούτο στη χώρα μας μέσα από ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα.

Κοιτάζοντας τη θέση της Ελλάδας στον ψηφιακό χάρτη, 26η μεταξύ των 28, κατανοεί κανείς πως για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει αρχικά να προσδιοριστεί κι αυτό θα γίνει απαντώντας στο βασικό ερώτημα: Γιατί είμαστε στην 26η θέση της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φέσσας.

Οι βασικές ελλείψεις της χώρας σχετίζονται, σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, με τη δημόσια διοίκηση την συνδεσιμότητα και το κόστος την ενημέρωση την Εκπαίδευση και την εμπιστοσύνη και φυσικά με τις επιχειρήσεις.

Αναλυτικότερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε ως πρώτο και σημαντικό, την σταθερή, ακομμάτιστη και αποτελεσματική δομή διακυβέρνησης που θα αναλάβει την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Εξίσου βασική είναι και η ευρυζωνική κάλυψη της χώρας η οποία μπορεί να φτάνει σήμερα στο 99%, όμως η κάλυψη από δίκτυα νέας γενιάς περιορίζεται στο 36% - το μισό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο - και παραμένει ακριβή σε σχέση με την λοιπή Ευρώπη (46% υψηλότερο κόστος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

Όσον αφορά στην ενημέρωση, κατανοεί τη σπουδαιότητά της αν αναλογιστεί πως το 30% των πολιτών της χώρας δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Ίντερνετ, ποσοστό διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Εξίσου περιορισμένη είναι και η ψηφιακή εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών σε συναλλαγές στο διαδίκτυο σε αντίθεση μάλιστα με τη χρήση του Internet για ενημέρωση και ψυχαγωγία, η οποία ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πέρα από την ενημέρωση και τα μέτρα για την ασφάλεια απαιτείται και εκπαίδευση» κατέληξε ο κ. Φέσσας.

Τέλος σχετικά με τις επιχειρήσεις παρά τα βήματα προόδου με την εισαγωγή ψηφιακών εργαλείων στις επιχειρήσεις, όπως ERPs και Facebook pages, παρατηρείται υστέρηση σε θέματα όπως χρήση ηλεκτρονικής τιμολόγησης, RFID και υπηρεσιών cloud.

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε την αναγκαιότητα υλοποίησης του ψηφιακού ονείρου μέσα από αριθμούς. Όπως επεσήμανε η συνολική συνεισφορά του «ψηφιακού», στην ελληνική οικονομία δεν ξεπερνά το 16,3% του ΑΕΠ τη στιγμή που ο μέσος για την Ευρώπη είναι 25%, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης της Accenture.

Η ψηφιακή ενοποίηση της οποίας θα συνεισφέρει 415 δισ. ευρώ ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία και θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενδεικτικά κάποιοι αριθμοί που ποσοτικοποιούν την ανάγκη ψηφιακής μετάβασης της Ευρώπης:

· 90% των θέσεων εργασίας πολύ σύντομα θα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες.

· 52% των διασυνοριακών αγορών δεν υλοποιούνται λόγω του γεωγραφικού αποκλεισμού προϊόντων και υπηρεσιών.

· 11 δισ. ευρώ εκτιμάται να είναι η εξοικονόμηση για τους καταναλωτές μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου.

«Η χώρα μας πρέπει να αφυπνιστεί γιατί η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία είναι αδήριτη και πιεστική ανάγκη! Ο εθνικός μας στόχος είναι μέχρι το 2021 η Ελλάδα να έχει αναπτύξει μία ισχυρή ψηφιακή βάση, ώστε στη συνέχεια να κάνει το άλμα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας, μια πανομοιότυπη δηλαδή λύση για όλες τις χώρες ο ΣΕΒ καταθέτει τη δική του λύση, μια στρατηγική, κατά κύριο λόγο, χτισμένη πάνω στο επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας της κάθε χώρας, και στις ιδιαιτερότητες της οικονομίας της. Η εφαρμογή της εκτός από χρόνο απαιτεί στενή και διαρκή συνεργασία όλων των φορέων, των επιχειρήσεων, μικρών, μεσαίων και μεγάλων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, και του δημόσιου τομέα.

Αν όμως εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος και ποσοτικοποιημένος Οδικός Χάρτης μπορεί να αυξήσει επιπρόσθετα τον εθνικό μας πλούτο κατά περίπου 7,6 δισ. ευρώ, μέχρι το συμβολικό ορόσημο του 2021, συνεισφέροντας μία αύξηση 4% στο ΑΕΠ της χώρας και τουλάχιστον 50.000 νέες, μόνιμες και καλές θέσεις απασχόλησης. Με τη μετάβασή μας στην ψηφιακή οικονομία, σε λίγα χρόνια μπορούμε να ζούμε σε μία νέα, καλύτερη, Ελλάδα. Μία χώρα φιλόξενη στο ταλέντο και φιλική στις επενδύσεις, με αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής και λαμπρό μέλλον για τα παιδιά μας. Μία Ελλάδα που θα μας αξίζει!» κατέληξε ο κ. Φέσσας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider