Η σκληρή δημόσια απάντηση του Tim Cook στην Κομισιόν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η σκληρή δημόσια απάντηση του Tim Cook στην Κομισιόν

Σε επιστολή του προς τους πελάτες της εταιρείας δημοσίευσε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, την απάντησή του προς την Κομισιόν μετά την απόφασή της να καταβάλλει η Apple 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδική κυβέρνηση για φόρους που δεν καταβλήθηκαν μεταξύ 2003-2015.

To στέλεχος του τεχνολογικού κολοσσού, υπενθυμίζοντας την προσφορά της εταιρείας στην συνολική ανάπτυξη της Ιρλανδίας καθώς και στην καταπολέμηση της ανεργίας στο σύνολο της Ευρωπαικής Ένωσης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια απόφαση σε μελλοντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες ξένων εταιρειών σε ευρωπαϊκό έδαφος ενώ άφησε αιχμές και για την παρεμβατική συμπεριφορά της Κομισιόν.

Τέλος ξεκαθαρίζοντας πως θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας και θα προχωρήσει και η ίδια η Apple σε έφεση της απόφασης, ξεκαθάρισε πως η εταιρεία τάσσεται υπέρ μιας διεθνούς φορολογικής πολιτικής, ξεκάθαρης και σταθερής, η οποία όμως θα εφαρμοστεί μετά την ψήφισή της κι όχι αναδρομικά.

Αναλυτικά η απάντηση του Tim Cook στην Κομισιόν

«Τριάντα έξι χρόνια πριν, πολύ πριν από την εισαγωγή του iPhone, του iPod ή ακόμη και των Mac, ο Steve Job ίδρυσε τις πρώτες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Apple στην Ευρώπη. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία γνώριζε ότι, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πελάτες της στην Ευρώπη, θα χρειαστεί μια βάση εκεί. Έτσι, τον Οκτώβριο του 1980 η Apple άνοιξε ένα εργοστάσιο της στο Κορκ της Ιρλανδίας με 60 εργαζόμενους.

Εκείνη την εποχή, το Κορκ έπασχε από υψηλή ανεργία και εξαιρετικά χαμηλές οικονομικές επενδύσεις. Αλλά οι ηγέτες της Apple είδαν στο Κορκ μια ταλαντούχα κοινότητα και μια περιοχή που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια συνεχώς αναπτυσσόμενη εταιρεία, αν είχε την τύχη να πετύχει.

Έκτοτε η Apple διατήρησε τις δραστηριότητές στο Κορκ, ακόμα και σε περιόδους αβεβαιότητας για τη χώρα που έθεταν σε κίνδυνο την ίδια την επιχείρηση, η οποία σήμερα απασχολεί περί τους 60.000 εργαζόμενους σε ολόκληρη την Ιρλανδία.

Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων βρίσκεται ακόμα στο Κορκ - ανάμεσά τους μάλιστα βρίσκονται και μερικοί από τους πρώτους εργαζόμενους της εταιρείας - οι οποίοι απασχολούνται σε ποικίλες θέσεις εργασίας, αποτελώντας ταυτόχρονα μέλος της παγκόσμιας κοινότητας των εργαζομένων της Apple.

Αμέτρητες πολυεθνικές εταιρείες ακολούθησαν το παράδειγμα της Apple, επενδύοντας στην περιοχή, η τοπική οικονομία οποίας αποδεικνύεται, σήμερα, ισχυρότερη από ποτέ.

Η επιτυχία που έχει ωθήσει την ανάπτυξη της Apple στο Κορκ οφείλεται στα καινοτόμα προϊόντα που ικανοποιούν τους πελάτες μας σε όλη την Ευρώπη. Με τον τρόπο, αυτό έχουμε συμβάλλει στη διατήρηση περισσότερων από 1,5 εκατ. θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη για εκαντοντάδες χιλιάδες προγραμματιστές εφαρμογών που ευδοκιμούν στο AppStore καθώς και κατασκευαστών αλλά και προμηθευτών των προϊόντων μας.

Αμέτρητες επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους εξαρτώνται από την Apple, και είμαστε περήφανοι για την υποστήριξή τους. Ως υπεύθυνοι εταιρικοί πολίτες, είμαστε επίσης υπερήφανοι για τις εισφορές μας στις τοπικές οικονομίες όλης της Ευρώπης και όχι μόνο.

Καθώς η επιχείρησή μας έχει μεγαλώσει με τα χρόνια, έχουμε γίνει ο μεγαλύτερος φορολογούμενος στην Ιρλανδία, ο μεγαλύτερος φορολογούμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες και εν τέλει ο μεγαλύτερος φορολογούμενος του κόσμου.

Με τα χρόνια, έχουμε λάβει οδηγίες από τις αρμόδιες ιρλανδικές αρχές σχετικά με το πώς να εφαρμόσουμε σωστά την ιρλανδική φορολογική νομοθεσία - το είδος της καθοδήγησης που λαμβάνει κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε μια ξένη χώρα. Στην Ιρλανδία και σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, η Apple ακολουθεί το νόμο και καταβάλλει όλους τους φόρους που της αντιστοιχούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να ξαναγράψει την ιστορία της Apple στην Ευρώπη, αγνοώντας τους φορολογικούς νόμους της Ιρλανδίας και αναποδογυρίζοντας το διεθνές φορολογικό σύστημα. Η γνωμοδότηση που εξέδωσε στις 30 Αυγούστου ισχυρίζεται ότι η Ιρλανδία παρείχε στην Apple ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς, ισχυρισμός που δεν έχει καμία βάση στην πραγματικότητα και δεν ευσταθεί νομικά. Εμείς ποτέ δεν ζητήσαμε, ούτε δεχόμαστε, τυχόν ειδικές προσφορές και διαφορετικά φορολογικά καθεστώτα. Παρόλα αυτά βρισκόμαστε σήμερα στην ιδιαίτερα ασυνήθιστη θέση να πρέπει να καταβάλλουμε αναδρομικά τους πρόσθετους φόρους σε μια κυβέρνηση που δεν τους θέλει, που υποστηρίζει πως δεν τους χρωστάμε και επιμένει πως οι φορολογικές υποχρεώσεις μας έχουν ήδη καταβληθεί.

Η κίνηση της Επιτροπής είναι πρωτοφανής και θα έχει σοβαρές και ευρείες επιπτώσεις. Στην ουσία προτείνει την αντικατάσταση της ιρλανδικής φορολογικής νομοθεσίας, με αυτό που θεωρεί η Κομισιόν πως θα έρπεπε να έχει υιοθετήσει η Ιρλανδία ως φορολογική πολιτική. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καταστροφικό χτύπημα στις χώρες της ΕΕ, ως προς την κυριαρχία των κρατών-μελών στα δικά τους φορολογικά καθεστώτα. Επιπλέον θα έπληττε και την αρχή του δικαίου στην Ευρώπη. Η Ιρλανδία έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να προσφύγει εναντίον της απόφασης της Επιτροπής και η Apple γνωστοποιεί πως θα κάνει το ίδιο. Είμαστε σίγουροι ότι η απαίτηση της Επιτροπής θα πρέπει να αντιστραφεί.

Στο τέλος τέλος, μέλημα της Επιτροπής δεν θα έπρεπε να είναι πόσα η Apple πληρώνει σε φόρους αλλά σε ποια κυβέρνηση τα αποδίδει. Η φορολογία των πολυεθνικών εταιρειών ανά τον κόσμο είναι πολύπλοκη, αλλά μια θεμελιώδης αρχή αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο: τα κέρδη μιας εταιρείας θα πρέπει να φορολογούνται στη χώρα όπου δημιουργείται η αξία. Η Apple, η Ιρλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν σε αυτή την αρχή.

Στην περίπτωση της Apple, σχεδόν το σύνολο της έρευνας και της ανάπτυξης λαμβάνει χώρα στην Καλιφόρνια, έτσι ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των κερδών μας φορολογούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ φορολογούνται σύμφωνα με την ίδια αρχή. Όμως, η Επιτροπή ζητεί τώρα να αλλάξει τους εν λόγω κανόνες και μάλιστα αναδρομικά.

Πέρα από την προφανή στόχευση της Apple, η πιο βαθιά και επιβλαβής επίπτωση της απόφασης αυτής θα είναι στις μελλοντικές επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Χρησιμοποιώντας τη θεωρία της Επιτροπής, κάθε εταιρεία στην Ιρλανδία και σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται ξαφνικά σε κίνδυνο να υποστεί παρόμοια απόφαση για διαφυγόντα κέρδη, βασισμένη σε νομοθεσίες που δεν υπήρξαν ποτέ.

Τέλος να διευκρινίσουμε πως η Apple είναι υπέρμαχος εδώ και καιρό μια διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση που θα στοχεύει στην απλότητα και στην σαφήνεια. Πιστεύουμε ότι αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να επέλθουν μέσω της κατάλληλης νομοθετικής ρύθμισης και οι προτάσεις θα πρέπει να συζητηθούν μεταξύ των ηγετών κρατών και των πολιτών. Και φυσικά πιστεύουμε πως, όπως συμβαίνει με κάθε νέα νομοθεσία, θα πρέπει να εφαρμοστούν όταν θεσπιστούν - όχι αναδρομικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider