Αντιμέτωπη με αναδρομικούς φόρους 19 δισ. δολαρίων η Apple

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιμέτωπη με αναδρομικούς φόρους 19 δισ. δολαρίων η Apple

Αντιμέτωπη με αναδρομικούς φόρους έως και 19 δισ. δολαρίων βρίσκεται η Apple, τους οποίους θα υποχρεωθεί να καταβάλει στο ιρλανδικό κράτος, εάν η Κομισιόν αποφανθεί ότι ο τεχνολογικός κολοσσός και η Ιρλανδία είχαν συνάψει συμφωνίες που αντιβαίνουν στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται η απόφαση της αρμόδιας επιτρόπου της Κομισιόν Margrethe Vestager σχετικά με την υπόθεση, η οποία άνοιξε το 2014. Στο πλαίσιο της έρευνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις φορολογικές συμφωνίες που είχε συνάψει το ιρλανδικό κράτος με την κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας τα έτη 1991 – 2007, οι οποίες έχουν πιθανότητα να κριθούν ασύμβατες με την κοινοτική πολιτική περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

Παρά τις πιέσεις που δέχεται η Κομισιόν από την Ουάσιγκτον, είναι πολύ πιθανό οι εν λόγω συμφωνίες να κριθούν παράνομες. Τόσο η Apple όσο και η ιρλανδική κυβέρνηση αρνούνται επίμονα ότι είχαν συνάψει κάποια ειδική συμφωνία και ο ίδιος ο CEO της Apple, Tim Cook, έχει χαρακτηρίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης «πολιτικές ανοησίες». Προειδοποίησε ακόμη ότι τόσο η εταιρεία του, όσο και η ιρλανδική κυβέρνηση, θα προσβάλλουν ενδεχόμενη απόφαση της Κομισιόν για το αντίθετο.

Πάντως, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα JP Morgan, εάν η Κομισιόν υποχρεώσει την Apple να καταβάλει αναδρομικά τον εταιρικό φόρο 12,5% επί των κερδών προ φόρων που κατέγραψε στην Ιρλανδία για τα συγκεκριμένα έτη, ο «λογαριασμός» για τον τεχνολογικό κολοσσό ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 19 δισ. δολαρίων.

Πηγές από την ιρλανδική κυβέρνηση, ωστόσο, εκτιμούν ότι οι αναδρομικοί φόροι θα περιοριστούν σε κάποια εκατομμύρια δολάρια, όπως μεταδίδουν οι Irish Times.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider