Άπιαστο όνειρο γίνεται το… ιδανικό διαμέρισμα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άπιαστο όνειρο γίνεται το… ιδανικό διαμέρισμα

Μικρό, με ένα ή δύο υπνοδωμάτια, 20ετίας ή και παλαιότερο αλλά ανακαινισμένο. Αυτό είναι το προφίλ του δημοφιλέστερους διαμερίσματος σήμερα για το σύνολο της χώρας σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX. Και αυτό γιατί με τις τιμές των ενοικίων να ανεβαίνουν δυσανάλογα σε σχέση με τους μισθούς το «ιδανικό διαμέρισμα» γίνεται με ταχείς ρυθμούς άπιαστο όνειρο για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Πανελλαδικά οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 8,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ωστόσο στο κέντρο της Αθήνας η αύξηση έφθασε το 20% σε σχέση με πέρυσι. Ρεκόρ έσπασαν το Κουκάκι με αύξηση 35% στα ενοίκια, τα Εξάρχεια με αύξηση 34% καθώς και το Κολωνάκι (αύξηση 23%), ο Νέος Κόσμος (19%) κα η Νεάπολη (20%). Στον Πειραιά αν και συνολικά οι τιμές στο σύνολο παρέμειναν αμετάβλητες καταγράφηκαν αυξήσεις 14,8% στην Καστέλα, 10% στην Φρεαττύδα 10% και 8,3% στην Πειραϊκή. Στη Θεσσαλονίκη τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 14,4% σε σχέση με πέρυσι.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, καθώς πουθενά δεν σημειώθηκαν μειώσεις τιμών. Αύξηση τιμών κατά 15% παρατηρήθηκε στην Πάτρα και στον Βόλο, ακολουθούμενες από την Σπάρτη κατά 14% ενώ στην Αλεξανδρούπολη υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση 17%. Μικρότερη άνοδος 2-7% σημειώθηκε σε πόλεις όπως Καβάλα, Καρδίτσα, Ξάνθη, Λαμία και Κόρινθο ενώ στα ίδια επίπεδα παρέμειναν οι τιμές μόνο στην Λάρισα και στα Ιωάννινα σε σχέση με το 2017.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή χρονιά που καταγράφεται άνοδος στα ενοίκια, κάτι το οποίο δείχνει πως η ανοδική τάση εδραιώνεται. Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς η άνοδος οφείλεται στα μειωμένα αποθέματα διαθέσιμων κατοικιών λόγω της σχεδόν μηδενικής κατασκευαστικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια, ενώ συντελούν και οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατοικιών σε τουρίστες μέσω πλατφόρμων όπως η Airbnb. Την ίδια στιγμή που η προφορά μειώνεται, η ζήτηση για ενοικίαση αυξάνεται καθώς οι αγορά σπιτιού λόγω έλλειψης κεφαλαίων και δανεισμού είναι αδύνατη για πολλούς.

Πέρα όμως από το ύψος του ενοικίου, οι υποψήφιοι ενοικιαστές λαμβάνουν υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του διαμερίσματος που έχουν σχέση με την οικονομία. Σύμφωνα με την έρευνα της RE/MAX οι ενοικιαστές αναζητούν ακίνητα με αυτόνομη θέρμανση και ιδανικά με φυσικό αέριο. Σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή παίζει η κατάσταση του διαμερίσματος και ειδικά η κατάσταση των κουφωμάτων.

Τι ψάχνουν οι ενοικιαστές ανά περιοχή

Σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στο κέντρο, προτιμώνται διαμερίσματα ενός με δύο δωματίων, ανακαινισμένα ασχέτως ηλικίας, εμβαδού 50-100 τ.μ., με ενοίκιο περίπου 350-500 ευρώ. Σε κάποιες περιοχές της Αττικής, όπως π.χ. Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Ν. Ιωνία, Ηράκλειο προτιμώνται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70-90 τ.μ., κάτω των 20 ετών, με ενοίκια 400 - 600 ευρώ. Στις πιο οικονομικές περιοχές, όπως π.χ. Κορυδαλλός και Νίκαια, προτιμώνται επίσης τα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, σε τιμές κάτω από 400 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, σε καλή κατάσταση με έτος κατασκευής μετά το 1990 ή ανακαινισμένα ανεξαρτήτου ηλικίας, 40-50τ.μ., σε τιμές 250-400 ευρώ. Στις ίδιες επίσης περιοχές ζητούνται και διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, 70-90τ.μ., στα 350-500 ευρώ ενοίκιο.

Στις περιφερειακές μεγάλες πόλεις της ελληνικής επικράτειας, όπως είναι ο Βόλος, η Λάρισα, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη καθώς και σε μικρότερες όπως είναι η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Λαμία, οι ενοικιαστές -κυρίως φοιτητές - αναζητούν κυρίως διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, 40-50 τ.μ., ηλικίας κάτω των 20 ετών σε τιμές από 200 έως 350 ευρώ καθώς και δύο υπνοδωματίων, 70-100τ.μ., κάτω των 20 ετών ή παλιότερα αλλά ανακαινισμένα σε τιμές έως 450 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider