Σε δύο ταχύτητες καταστήματα και γραφεία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε δύο ταχύτητες καταστήματα και γραφεία

Σημάδια ανάκαμψης στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το πρώτο εξάμηνο του 2017 όπου οι τιμές των καταστημάτων παρουσίασαν οριακή άνοδο 0,5% ενώ στα γραφεία αν και παρατηρείται ακόμη πτώση τιμών έχουν «τσιμπήσει» κάπως τα ενοίκια. Φαίνεται πως με αργά και… δειλά βήματα η αγορά ακινήτων βγαίνει σιγά, σιγά από το τούνελ που βρίσκεται την τελευταία δεκαετία. Αυτή, όμως, είναι μόνο η μισή εικόνα.

Όπως εξηγούν στο insider.gr έμπειροι παράγοντες της αγοράς ακινήτων, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προέρχονται από τα στοιχεία των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) των εισηγμένων εταιρειών ακινήτων δηλαδή αλλά και από τις εκτιμήσεις των τραπεζών και άλλων εταιρειών του κλάδου των ακινήτων. Μόνο που οι συγκεκριμένες ΑΕΕΑΠ διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια τους ως επί των πλείστων τα καλύτερα ακίνητα, στις καλύτερες περιοχές, τα οποία είναι συνήθως και πλήρως μισθωμένα. Αφορούν δηλαδή ένα πολύ μικρό κομμάτι της αγοράς.

Αυτό βέβαια αναφέρει και η ίδια η ΤτΕ σημειώνοντας ότι οι δείκτες αναφέρονται στα επίπεδα τιμών και μισθωμάτων επενδυτικών ακινήτων «υψηλών προδιαγραφών» και βέβαια αφορούν εκτιμώμενες αξίες και όχι πραγματικές συναλλαγές και επομένως εκτιμάται ότι εμφανίζουν «σχετική υστέρηση στην αποτύπωση ιδίως των αρνητικών μεταβολών, ενώ συχνά – ειδικά σε συνθήκες περιορισμένων συναλλαγών - συμπεριλαμβάνουν και “προεξοφλούν” τις τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς».

Αυτό που δείχνουν πρώτα και κύρια οι δείκτες της ΤτΕ είναι ότι βρισκόμαστε σε μια αγορά «δύο ταχυτήτων», σημειώνει στο insider.gr o κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τέως πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) και επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας Solum Property Solutions. «Την ίδια ώρα που βασικοί εμπορικοί δρόμοι όπως η Ερμού εμφανίζουν αύξηση των τιμών, στους δίπλα δρόμους δεύτερης προβολής τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κενά και στα αζήτητα», σημειώνει.

Τα καταστήματα

Η αλήθεια είναι ότι στους βασικούς εμπορικούς δρόμους στις μεγάλες πόλεις τα ενοίκια έχουν αρχίσει και αυξάνονται, κάτι που αυξάνει αυτόματα και την αξία τους. Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πρώτο εξάμηνο του 2017 οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας παρουσίασαν οριακή αύξηση 0,5% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Πιο αναλυτικά, το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας σημείωσαν οριακή αύξηση κατά 0,2%, στη Θεσσαλονίκη παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.

Ξεχωριστή είναι η κατάσταση στην Ερμού, η οποία ξαναβρέθηκε φέτος στην 20άδα των πιο ακριβών εμπορικών δρόμων του κόσμου, που καταρτίζει η διεθνής εταιρεία συμβούλων ακίνητης περιουσίας Cushman & Wakefield. Το μέσο μηναίο ενοίκιο της Ερμού διαμορφώνεται στα 220 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 12,8% σε σχέση με πέρσι. Άνοδο όμως σημειώνουν και άλλοι βασικοί εμπορικοί δρόμοι όπως η Μεταξά στη Γλυφάδα, η Κολοκοτρώνη στην Κηφισιά, η Τσακάλωφ στο Κολωνάκι και η Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση στις δευτερεύουσες εμπορικές πιάτσες των είναι σαφώς χειρότερη, καθώς τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κενά.

Και τα γραφεία

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, στο πρώτο εξάμηνο του 2017 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας μειώθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Πιο αναλυτικά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας υποχώρησαν κατά 1,1%, ενώ στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα καταγράφηκε οριακή υποχώρηση κατά 0,5% και 0,2% αντίστοιχα, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο. Η μείωση αυτή σύμφωνα με τους ειδικούς θα συνεχιστεί, καθώς όσο δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που να «γεμίζουν τα γραφεία οι αξίες τους θα φθίνουν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider