Με ξένο συνεργάτη η νέα επενδυτική της Alpha Bank

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με ξένο συνεργάτη η νέα επενδυτική της Alpha Bank

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία μιας ακόμη ελληνικής εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, αυτή την φορά από την Alpha Bank, η οποία είναι και η μοναδική ελληνική συστημική τράπεζα που δεν διαθέτει ποσοστό σε ελληνική ΑΕΕΑΠ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα εταιρεία θα συσταθεί με «προίκα» ακινήτων αξίας 300 εκατ. ευρώ και σε συνεργασία με ξένο όμιλο.

Πηγές από την αγορά αναφέρουν στο insider.gr ότι η τράπεζα έχει προχωρήσει τις απαραίτητες διαδικασίες και θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις τον επόμενο μήνα. Αρκεί βεβαίως να έχει εξομαλυνθεί η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας και να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Μάλιστα, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η Alpha Bank θα ακολουθήσει το παράδειγμα των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών και θα προχωρήσει στην νέα της θυγατρική σε συνεργασία με επενδυτή από το εξωτερικό. Στην αγορά ακούγεται πολύ έντονα το όνομα γνωστού αμερικανικού ομίλου που επενδύει στο real estate, ο οποίος μάλιστα διερευνά εδώ και αρκετά χρόνια για επενδυτικές ευκαιρείες στην Ελλάδα, έχει εκπρόσωπο στη χώρα μας και το όνομα του έχει ακουστεί πολλές φορές ως πιθανού επενδυτή πολλές φορές, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει ακόμη σε καμιά επένδυση επί ελληνικού εδάφους.

Σημαντικό ρόλο στην νέα ΑΕΕΑΠ θα κληθεί να παίξει η εισηγμένη θυγατρική της τράπεζας, Alpha Αστικά Ακίνητα. Πρόκειται για εταιρεία η οποία προσφέρει υπηρεσίες επί της αγοράς real estate (εκτιμήσεις ακινήτων, διαχερίση ακινήτων κ.α.) αλλά και διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο 31 ακινήτων σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και ΠΓΔΜ. Παλαιότερα σχέδια της τράπεζας έκαναν λόγο για μετατροπή της Alpha Αστικά Ακίνητα σε ΑΕΕΑΠ, ωστόσο αυτά τα σχέδια δεν προχώρησαν. Το ποιο πιθανό είναι η Αστικά Ακίνητα να συμμετάσχει στην ΑΕΕΑΠ που θα δημιουργήσει ο όμιλος της τράπεζας εισφέροντας σε αυτή τμήμα των ακινήτων της και αποκτώντας μετοχές της.

H Alpha Bank είναι η μοναδική συστημική τράπεζα που δεν είχε δημιουργήσει θυγατρική ΑΕΕΑΠ τα προηγούμενα χρόνια. Η Eurobank είχε την Eurobank Properties, η οποία μετονομάστηκε σε Grivalia Properties μετά την είσοδο της καναδικής Fairfax ως βασικού μετόχου. H Εθνική Τράπεζα είχε την Εθνική Πανγαία, η οποία πλέον έχει ως βασικό μέτοχο την ισραηλινή Invel Real Estate αν και διατηρεί την διοίκηση της εταιρείας και η Τράπεζα Πειραιώς την Πειραιώς ΑΕΕΑΠ που μετονομάστηκε σε Trastor ΑΕΕΑΠ, όταν βασικός μέτοχος ήταν η Pasal Development, ενώ σημερινός βασικός μέτοχος της είναι η αμερικάνική Värde Partners.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα θυγατρική της Alpha Bank είναι η τρίτη ΑΕΕΑΠ που βρίσκεται στα «σκαριά». Έχει προηγηθεί η BriQ Properties του ομίλου Quest, ενώ την πρόθεση του να δημιουργήσει τουριστική ΑΕΕΑΠ έχει εκδηλώσει και η οικογένεια Ευμορφίδη, που έχει την Coco-mat.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider