Καπνοβιομηχανίες: Επενδύσεις και ΕΚΕ με άρωμα ελληνικό

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καπνοβιομηχανίες: Επενδύσεις και ΕΚΕ με άρωμα ελληνικό

«Αέρα ανάπτυξης» φέρνουν στον κλάδο του καπνού πολυεθνικές του εξωτερικού οι οποίες επιλέγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Επιχειρήσεις όπως η British American Tobacco και η Philip Morris ανακοίνωσαν μέσα στην εβδομάδα σημαντικές συνεργασίες με την Ελλάδα, οι οποίες δεν θα αναθερμάνουν την απασχόληση και τις τοπικές οικονομίες αλλά θα αποτελέσουν και παράδειγμα προς μίμηση μέσω των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υλοποιούν. Ακολουθώντας το παράδειγμα μεγάλων ομίλων στο εξωτερικό, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις λειτουργούν σε κάθε στάδιο στρατηγικής και ανάπτυξης έχοντας ως οδηγό τις καλές πρακτικές. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής δεν είναι άλλο παρά η κερδοφορία και η ενίσχυση της εταιρικής τους εικόνας.

Οι επενδύσεις

Οι επενδύσεις σε υποδομές και η απόφαση αγοράς μεγάλων ποσοτήτων ελληνικών καπνών από την πλευρά γνωστών καπνοβιομηχανιών αποτυπώνουν το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων για μακροχρόνιες συνεργασίες με τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και την εμπιστοσύνη που αρχίζουν να δείχνουν στις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα.

Η British American Tobacco (BAT) θα πραγματοποιήσει μέσα στην επόμενη τριετία επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ με κύριο άξονα τη δημιουργία Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κέντρου στον Πειραιά.

Η λειτουργία του logistics hub θα αρχίσει το Μάρτιο, στην ανάπτυξή του θα έχει δυνατότητα κάλυψης 10 χωρών και διακίνησης προϊόντων ετήσιας αξίας έως 1,1 δισ. ευρώ, από την Ευρώπη σε Κύπρο, Μάλτα, με δυνατότητα επέκτασης σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Ο επικεφαλής της ΒΑΤ Hellas, κ. Gianpiero Pazzanese, υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ενώ χαιρέτισε την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην πάταξη του λαθρεμπορίου.

Παράλληλα, ο κολοσσός της καπνοβιομηχανίας, Philip Morris, υπέγραψε την Τετάρτη συμφωνία συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση στην οποία ορίζεται ότι θα προμηθευτεί από τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές 30.000 τόνους καπνού στην τριετία 2016 – 2018.

Ο κ. Ανδρέας Καλαντζόπουλος, Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας, «Η συμφωνία αυτή αυξάνει την προβλεψιμότητα του οικονομικού περιβάλλοντος για τους 30.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες στη χώρα και εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες εξαιρετικής ποιότητας καπνών για τη λειτουργία της επιχείρησης παγκοσμίως. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, διατηρούμε ακλόνητη τη δέσμευσή μας για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας και την αξιοποίηση επιπλέον επιχειρηματικών ευκαιριών. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η συμφωνία αυτή εγγυάται τη διαρκή βελτίωση της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών μέσω σύγχρονων αγρονομικών προγραμμάτων, ποικιλιών υψηλής παραγωγικότητας, εκμηχάνισης της συγκομιδής, καινοτόμων συστημάτων ξήρανσης και κυρίως διαρκούς εκπαίδευσης των καλλιεργητών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλλιέργεια καπνών «ανατολικού τύπου» της Ελλάδας ανέρχεται σε 150.000 στρέμματα και στον κλάδο απασχολούνται περίπου 13.000 καλλιεργητές, 12.000 εργάτες γης, καθώς και περίπου 3.000 εργαζόμενοι για την πρώτη φάση της επεξεργασίας και των συναφών με τον καπνό δραστηριοτήτων. Αξίζει να αναφερθεί επιπλέον ότι η καλλιέργεια καπνών συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε ορισμένες ελληνικές επαρχίες και, για κάποιες από αυτές, αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές εισοδήματος και ταυτόχρονα μια σημαντική κληρονομιά της ελληνικής γεωργικής παράδοσης.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη

Το μεγάλο στοίχημα όμως σε ένα ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον όπου αναπτύσσονται επιθετικές πολιτικές marketing σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι μόνο η αύξηση των πωλήσεων. Είναι και η υιοθέτηση στρατηγικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), ένας τομέας στον οποίο οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες έχουν συνηθίσει να πρωτοπορούν. Αυτή την εμπειρία των καλών πρακτικών αναμένουμε να μεταφέρουν και στην Ελλάδα, σε μια περίοδο μάλιστα που η ΕΚΕ δεν έχει ωριμάσει ως στρατηγική στη χώρα μας.Ας δούμε όμως τι κάνουν οι δύο επιχειρήσεις στο θέμα της εταιρκής ηθικής:

Η British Amercian Tobacco ακολουθεί πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης σε όλα τα στάδια της παραγωγής και οι αρχές αυτές διέπουν ακόμη και τον σχεδιασμό marketing. Οι καλλιεργητικές πρακτικές βασίζονται στη βιοτεχνολογία και ακολουθούν τους κανόνες της βιώσιμης ανάπτυξης. Η επιχείρηση υλοποιεί καμπάνιες κατά της παράνομης πώλησης καπνού ενώ όσον αφορά στους ανηλίκους προωθεί την ενημέρωση κατά της χρήσης προϊόντων καπνού από άτομα κάτω των 18 ετών. Αυτή την αρχή δεν την υπηρετεί απλώς με μια απλή ένδειξη σε κάποιο πακέτο αλλά προωθεί προγράμματα εκπαίδευσης των πωλητών που διακινούν τα προϊόντα της προκειμένου να αποτρέπουν τους ανηλίκους από το κάπνισμα. Ακόμη, οι προωθητικές ενέργειες της επιχείρησης ακολουθούν τους κανόνες της επιχειρηματικής ηθικής και δεν περιέχουν μηνύματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για ανηλίκους. Η επιχείρηση κάνει κατά καιρούς εκστρατείες ενημέρωσης για τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος.

Η Philip Morris έχει αναπτύξει ένα σχεδιασμό ο οποίος περιέχει χορηγίες και δωρεές σε θύματα καταστροφών όπως για παράδειγμα την παροχή βοήθειας σε θύματα καταστροφών από τη Χιλή,το Πακιστάν και την Ινδονησία. Η επιχείρηση μέσω της Έρευνας & Ανάπτυξης προσανατολίζεται στη δημιουργία τροποποιημένων προϊόντων καπνού, τα οποία έχουν ως στόχο την μείωση των ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα. Σε χορηγικό επίπεδο η Philip Morris διαθέτει χρήματα για ζητήματα πείνας, φτώχειας, ενδοοικογενειακής βίας και τις συνθήκες διαβίωσης αγροτικών πληθυσμών. Ακόμη, απευθυνόμενη στους αγροτικούς πληθυσμούς, η εταιρεία υιοθετεί προγράμματα για βελτίωση φυσικών πόρων, αναδάσωση, εφαρμογή γεωργικών μεθόδων διατήρησης φυσικών πόρων, παροχή καθαρού νερού, διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και τη βελτίωση βιοτικών πόρων για άτομα που ζουν σε αγροτικές κοινωνίες .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider