O ΟΠΕΚ «κινδυνεύει» να φτάσει στο στόχο του

Viber Whatsapp Μοιράσου το
O ΟΠΕΚ «κινδυνεύει» να φτάσει στο στόχο του

Σε αλλαγή στρατηγικής ετοιμάζεται να προχωρήσει ο ΟΠΕΚ καθώς η μείωση της παραγωγής πετρελαίου στην οποία έχουν προχωρήσει από το τέλος του 2016 τα κράτη του καρτέλ έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς δίνοντας ώθηση στην τιμή του πετρελαίου.

Καθώς τα παγκόσμια αποθέματα βαίνουν μειούμενα ο ΟΠΕΚ επιδιώκει τη διατήρηση του πλαφόν στην παραγωγή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Παρ’ όλο που υπήρχαν πολλοί λόγοι που οδήγησαν στο ράλι της τιμής στο τέλος του 2017 με αποτέλεσμα μάλιστα να φθάσει πριν από έναν μήνα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ο πραγματικός λόγος της ανόδου της τιμής ήταν ότι τα αποθέματα μειώθηκαν σημαντικά κυρίως χάρη στη μείωση της παραγωγής από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ανέφερε ότι τα αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι τώρα μόλις 52 εκατομμύρια βαρέλια πάνω από τον πενταετή μέσο όρο. Πρόκειται για μια (πλεονασματική) ποσότητα η οποία μειώθηκε σημαντικά από τα 264 εκατομμύρια βαρέλια όπου βρισκόταν ένα χρόνο νωρίτερα.

«Με τα αποθέματα να έχουν μειωθεί τόσο σημαντικά, η επιτυχία της συμφωνίας του ΟΠΕΚ μπορεί να γίνει αισθητή σύντομα», αναφέρει ο ΙΕΑ.

Άλλοι αναλυτές το πάνε ακόμη πιο μακριά. Η Citigroup και η Goldman Sachs εκτιμούν ότι οι πλεονασματικές ποσότητες έχουν ήδη περιοριστεί, εννοώντας ότι η αγορά πετρελαίου έχει φθάσει στην ισορροπία που επιδιώκει ο ΟΠΕΚ.

Όμως, ακόμη και αν η επιτυχία βρίσκεται κοντά, οι τιμές του πετρελαίου δεν βρίσκονται στα επίπεδα που επιθυμεί ο ΟΠΕΚ και για το λόγο αυτό το καρτέλ εξετάζει την πιθανότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μετράει την «ισορροπία» στην αγορά.

Ο βασικός λόγος είναι ότι η έννοια του «πενταετούς μέσου όρου» έχει αλλάξει σημαντικά καθώς το επίπεδο του μέσου όρου για την περίοδο 2011-2015 είναι σημαντικά κατώτερο από τον «μέσο όρο» για το 2013-2017. Με βάσει αυτό το δεδομένο, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih πρότεινε ο ΟΠΕΚ να εξετάσει την θεώρηση αυτών των δεδομένων με άλλα μέτρα και σταθμά.

Μία επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο η κάλυψη της αναμενόμενης ζήτησης ή ο αριθμός των ημερών που απαιτούνται μέχρις ότου τα τρέχοντα αποθέματα καταφέρουν να καλύψουν την παγκόσμια αγορά. Αυτό αναμφίβολα θα ήταν ένα πιο ακριβές μέτρο γιατί θα ενσωμάτωνε και το γεγονός ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Αυτός ο τρόπος υπολογισμού μάλλον θα λειτουργούσε καλύτερα ως βαρόμετρο για την κατάσταση της αγοράς πετρελαίου αλλά όπως επισημαίνει το Bloomberg, με αυτό τον υπολογισμό, η αγορά πετρελαίου παραμένει και πάλι κοντά στο στόχο που θα της εξασφαλίσει την ισορροπία.

Το πρόβλημα για τον ΟΠΕΚ, όπως παραδέχθηκε και ο Αλ – Φαλίχ είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν ακριβή διαθέσιμα στοιχεία από τον ΟΟΣΑ αλλά ούτε και από τις χώρες εκτός του οργανισμού. Η Citi ενσωμάτωσε στοιχεία από αρκετές χώρες εκτός ΟΠΕΚ στις εκτιμήσεις της, συμπεριλαμβάνοντας και τη Σαουδική Αραβία και τη Βραζιλία ενώ έλαβε ως δεδομένο ότι τα αποθέματα έχουν επιστρέψει στον πενταετή μέσο όρο.

Με πληροφορίες από το Oilprice.com

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider