A-Energy Investments: Οι προκλήσεις στην πορεία προς την απανθρακοποίηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
A-Energy Investments: Οι προκλήσεις στην πορεία προς την απανθρακοποίηση

Οι προκλήσεις στην πορεία προς την απανθρακοποίηση και οι ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα, αναδείχθηκαν στο εισαγωγικό πάνελ του συνεδρίου «Εξοικονόμηση Ενέργειας: Επενδύοντας στο Ευρωπαϊκό Όραμα», που διοργάνωσε την προηγούμενη Τρίτη, στο ξενοδοχείο Caravel η επενδυτική-αναπτυξιακή πρωτοβουλία A-Energy Investments.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, αφού επισήμανε τις διαφορετικές κατευθύνσεις που ακολουθούν μεγάλες χώρες για την προώθηση της καθαρής ενέργειας, εντός ή και εκτός του πλαισίου της Συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα, αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και τις κανονιστικές και ρυθμιστικές αλλαγές, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, όπως η ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας 27, ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), οι ενεργειακοί ελεγκτές, οι τεχνικές οδηγίες για τους μηχανικούς, καθώς και τα λεγόμενα καθεστώτα - μέτρα επιβολής σύμφωνα με τα οποία οι πάροχοι ενέργειας αναλαμβάνουν το 10% του εθνικού στόχου για την εξοικονόμηση, ποσοστό που, όπως είπε ο κ. Βερροιόπουλος, μελλοντικά θα αυξηθεί.

Επίσης, ο ΓΓ του ΥΠΕΝ είπε ότι ο κανονισμός για τα κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης (nZEB) είναι στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του, ενώ μίλησε και για το νομοσχέδιο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς («ενεργειακές κοινότητες»).

Σε ότι αφορά τα μέτρα πολιτικής, ο κ. Βερροιόπουλος έδωσε έμφαση στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», που αναμένεται να ενεργοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και από το οποίο αναμένεται να ωφεληθούν περί τους 60.000 δικαιούχους, έναντι 20.000 περίπου στο προηγούμενο πρόγραμμα. Από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» θα διοχετευθούν κεφάλαια 250 εκατ. ευρώ για τα δημόσια κτίρια, ενώ αναμένεται πρόγραμμα και για την εξοικονόμηση ενέργειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 70 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί δράσεις όχι μόνο για τον φλοιό των κτιρίων, αλλά και για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και τον παραγωγικό εξοπλισμό.

Επιπλέον, ο κ. Βερροιόπουλος μίλησε και για τη ΔΕΗ, λέγοντας ότι έστω και με μερίδιο 50% στην αγορά μπορεί να είναι μία απολύτως υγιής επιχείρηση και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ενεργοποίηση της επιχείρησης στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο Τομεάρχης Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ΔΕΗ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με ευχολόγια δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Όπως επισήμανε, ο ενεργειακός τομέας τα 2,5 τελευταία έτη έχει βρεθεί σε οριακό σημείο, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΔΕΗ, στην οποία, όπως τόνισε, οι ιδεολογικές εμμονές και οι παλινωδίες δημιουργούν τεράστια ζημιά.

Ο κ. Σκρέκας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο η ΔΕΗ να βρεθεί αντιμέτωπη ακόμα και με το φάσμα της κατάρρευσης μέσα στην επόμενη τριετία, με συσσωρευμένες λειτουργικές ζημίες, αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την επιχείρηση σε επίπεδα άνω των 3 δισ. ευρώ και μείωση τζίρου άνω του 20% απόρροια της υποχρεωτικής μείωσης του μεριδίου στη λιανική αγορά κάτω από 50% ως το τέλος του 2019.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικών ώστε να μην καταρρεύσει η ΔΕΗ. Γενικότερα, επισήμανε, ένα χρεοκοπημένο κράτος-πατερούλης δεν μπορεί να πετύχει με δημόσιες επενδύσεις, προσθέτοντας ότι ο ενεργειακός τομέας έχει καταλυτική σημασία για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Χρειάζεται, συμπλήρωσε, μια ανοιχτή ενεργειακή αγορά και προώθηση των στρατηγικών επενδύσεων, καθώς η Ελλάδα έχει μείνει πίσω. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σκρέκας είπε χαρακτηριστικά ότι με την ενέργεια και τη ΔΕΗ δεν μπορεί να παίζει κανείς.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, (ο οποίος αφυπηρετεί στα τέλη Νοεμβρίου έπειτα από θητεία 35 ετών στην Κομισιόν) αναφέρθηκε στους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στο πλαίσιο του πακέτου «Καθαρή ενέργεια για όλους», που παρουσιάστηκε από την Κομισιόν το Νοέμβριο του 2016, προβλέπονται επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια της τάξεως των 170 δισ. ευρώ ετησίως από το 2021 και μετά, οι οποίες εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση 1% του ΑΕΠ της ΕΕ την επόμενη δεκαετία και 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020 υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΗ κ. Γιώργος Ανδριώτης, ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση «η ΔΕΗ είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει», απαντώντας με το αυτόν τον τρόπο σε κινδυνολογικές εκτιμήσεις για το μέλλον της επιχείρησης. Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός, είπε ο κ. Ανδριώτης, είναι απολύτως απαραίτητος και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι ναι μεν το μέλλον του ενεργειακού τομέα είναι η απανθρακοποίηση, ωστόσο οι ΑΠΕ δεν είναι ακόμα απολύτως ώριμες και γι΄αυτό όπως είπε χρειάζεται μία μεταβατική περίοδος.

Σε ότι αφορά τον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ επισήμανε ότι η ΔΕΗ διεκδικεί ηγετικό ρόλο, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναζήτηση νέων πηγών εσόδων που θα καλύψουν το κενό από την υποχρεωτική μείωση του μεριδίου της στη λιανική και την παραγωγή. Το μεικτό επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθεί η ΔΕΗ περιλαμβάνει τόσο τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών μέσω δικτύου συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

Ο στρατηγικός στόχος για το μέλλον, υπογράμμισε ο κ. Ανδριώτης, είναι η μετατροπή της ΔΕΗ από μία επιχείρηση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε μία εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών. Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο στόχος για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά κάτω από το 50% ως το τέλος του 2019 είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, ενώ αναφέρθηκε και σε πιέσεις που ασκούνται στην επιχείρηση για αύξηση των τιμολογίων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, εξέφρασε κατά την ομιλία του τη βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παίξει έναν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα της Ελληνικής Περιφέρειας, με την προϋπόθεση να της δοθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία από τη κεντρική διοίκηση.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη να πετύχουμε μία «πραγματική Ενεργειακή και παραγωγική Επανάσταση», για να μπει ένα φρένο στις καταστροφικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών οι οποίες, όπως ανέφερε, έχουν προκληθεί από ανθρώπινες δραστηριότητες. «Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε, καταναλώνουμε και αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια και τις λειτουργίες του φυσικού μας περιβάλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, ο κ. Πατούλης τόνισε πως ένας ΟΤΑ μπορεί να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η ενέργεια και το φυσικό περιβάλλον, για την τοπική ανάπτυξη ενός τόπου λειτουργώντας ως ενεργειακός καταναλωτής, ως παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας. Ωστόσο, όπως ανέφερε, πρέπει και το κράτος να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε αυτή την κατεύθυνση, αλλάζοντας το μοντέλο διοίκησης του κράτους και δρομολογώντας την αποκέντρωση με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού.

Ο Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Σωτήρης Μανωλκίδης, αναφερόμενος στις επικρίσεις που εκφράστηκαν από την πλευρά της ΔΕΗ για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, είπε ότι η ΔΕΗ έχει υπογράψει συμφωνίες με δύο μεγάλους πελάτες, τη ΛΑΡΚΟ και την Αλουμίνιον της Ελλάδος με τιμές χαμηλότερες από τα ΝΟΜΕ και προσέθεσε ότι αν τα ΝΟΜΕ είναι κάτω του κόστους τότε με τις συμφωνίες αυτές η διοίκηση της ΔΕΗ διέπραξε ποινικό αδίκημα.

Ο κ. Μανωλκίδης παρέθεσε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το κόστος παραγωγής των υδροηλεκτρικών είναι 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η τιμή που διαμορφώθηκε στις δημοπρασίες έφθασε μέχρι και τα 45 ευρώ. Η λογική των ΝΟΜΕ είναι να οδηγηθεί η ΔΕΗ σε αυξήσεις τιμολογίων ώστε να χάσει μερίδιο αγοράς και να μη γίνει αυτό με βίαιο τρόπο όπως με τη λύση της μικρής ΔΕΗ, επισήμανε.

Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ είπε ακόμα ότι η ρυθμιστική αρχή ετοιμάζει, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, το πλαίσιο για τους διαγωνισμούς νέων έργων ΑΠΕ, ενώ σχετικά με τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις σημείωσε ότι χρειάζεται ένα δεύτερο καλώδιο για τη διασύνδεση με το ηλεκτρικό σύστημα της Ιταλίας, καθώς και ενίσχυση της διασύνδεσης με το αντίστοιχο σύστημα της Βουλγαρίας.

Το εισαγωγικό πάνελ έκλεισε με την ανάγνωση της ομιλίας του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργου Στασινού. Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή απόδοση στα κτίρια είναι ένα στοίχημα του παρόντος και το μέλλοντος, ενώ επισημάνθηκε ότι υφίσταται πρόβλημα νομοθέτησης και εφαρμογής, καθώς τώρα μόλις ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την εξοικονόμηση με βάση τις κοινοτικές Οδηγίες των προηγούμενων ετών, ενώ από το 2018 θα υπάρξει νέα Οδηγία για την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίσθηκαν μέχρι αργά το απόγευμα, με το πάνελ για τον οδοφωτισμό, τον ενεργειακό συμψηφισμό και τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των ΟΤΑ.

* Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στον κ. Πάνο Καρβούνη για τη συνεισφορά του στην επιχειρηματική και επενδυτική ενημέρωση, καθώς και στον όμιλο ΔΕΗ και την Περιφέρεια Κρήτης για τις πρωτοβουλίες τους στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider