ΔΕΣΦΑ: Οι υποψήφιοι μνηστήρες και το τίμημα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΣΦΑ: Οι υποψήφιοι μνηστήρες και το τίμημα

Με τους υποψήφιους «μνηστήρες» του ΔΕΣΦΑ να έχουν προθεσμία μέχρι τις 24 Ιουλίου να προχωρήσουν σε εκδήλωση ενδιαφέροντος και τη διοίκηση της επιχείρησης να αναφέρει ότι η τιμή πώλησης θα υπερβεί την τιμή που προσφέρθηκε στην προηγούμενη άκαρπη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ξεκινά ο νέος διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Όπως αναφέρουν πηγές που πρόσκεινται στην επιχείρηση αναμένεται έντονο ενδιαφέρον για το διαγωνισμό με φαβορί την ιταλική Snam και του βελγικού διαχειριστή Fluxys μαζί με την ολλανδική Gasuine. Ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσουν σύμφωνα με πληροφορίες και η ισπανική Enagas και η ρουμανική Transgaz.

H ιταλική Snam είχε άλλωστε διεκδικήσει το 17% από το ποσοστό της αζέρικης Socar η οποία έφθασε πολύ κοντά στο να εξαγοράσει το 66% των μετοχών αλλά το deal ναυάγησε στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στη Fluxys όπως είχε ήδη αναφέρει μιλώντας στο insider.gr, η επιχείρηση έχει ήδη παρουσία στην περιοχή καθώς συμμετέχει στο project του αγωγού TAP και επισημαίνει ότι «ως εκ τούτου έχουμε ενδιαφέρον για τα project που πρόκειται να υλοποιηθούν στην περιοχή αλλά και σε άλλα μέρη της Ευρώπης όπου και εκεί έχουμε παρουσία». Άλλωστε από το 2014 η εταιρεία, η οποία είναι ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου στο Βέλγιο, η Ρυθμιστική Αρχή για τον Ηλεκτρισμό και το Αέριο του Βελγίου (GREG), η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στης Ελλάδας (ΡΑΕ) και ο ΔΕΣΦΑ έχουν υπογράψει συμφωνίες για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η Fluxys και ο ΔΕΣΦΑ υπέγραψαν συμφωνία με σκοπό τη δημιουργία εικονικού σημείου συναλλαγών φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Μέσω της θυγατρικής της Huberator, η Fluxys λειτουργεί το Zeebrugge Beach (το πρώτο φυσικό σημείο συναλλαγών στην ηπειρωτική Ευρώπη, που δημιουργήθηκε το 1999) και το Zeebruge Trading Point (εικονικό σημείο συναλλαγών που ιδρύθηκε το 2012 μετά την έναρξη ισχύος του Βελγικού συστήματος χρεώσεων εισόδου-εξόδου (entry-exit model)). Η συμφωνία σκοπεύει στην εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία μιας χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, η οποία συνεπάγεται την εφαρμογή ενός νοητού σημείου συναλλαγών όπου οι συντελεστές της αγοράς θα μπορούν να διαπραγματεύονται ποσότητες αερίου και να συμβάλλουν σε μια καλώς λειτουργούσα ελεύθερη αγορά αερίου εξισορρόπησης σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου, κ. Νίκα έχει αναφέρει ότι αναμένει υψηλότερο τίμημα, βασιζόμενη και στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του 2016. Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο σε αυτό το ζήτημα θα τον έχει η αγορά ενώ τα ΕΛΠΕ, τα οποία κατέχουν το 35% του ποσοστού που διατίθεται προς πώληση σκοπεύουν να κάνουν ανεξάρτητη αποτίμηση με δικό τους σύμβουλο.

Μετά τις 24 Ιουλίου οπότε και λήγει η φάση της προεπιλογής θα ακολουθήσει η υποβολή των δεσμευτικών προφορών η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τον Οκτώβριο.

Η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ αποτελούσε ένα από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης και με βάση την «έκθεση συμμόρφωσης» του πρόσφατου Eurogroup, μια από τις τρεις εκκρεμότητες προς υλοποίηση.

Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ ιδρύθηκε το 2007 ως 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου. Έχει στην κυριότητά του, λειτουργεί, συντηρεί, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), που βρίσκεται στη νήσο Ρεβυθούσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider