Η επόμενη ημέρα για τον ΑΔΜΗΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επόμενη ημέρα για τον ΑΔΜΗΕ

Έχοντας κάνει θετικό ξεκίνημα ο ΑΔΜΗΕ τη Δευτέρα κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών του ο ΑΔΜΗΕ αναμένει να αποκτήσει νέα διοίκηση, η οποία μεταξύ άλλων θα αναλάβει να ολοκληρώσει και τη διασύνδεση της α’ βάσης των Κυκλάδων ενώ αναμένεται και το μεγάλο πρόγραμμα της διασύνδεσης της Κρήτης. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα είναι επιλογή του Δημοσίου ενώ η State Grid το πιθανότερο είναι ότι θα συμμετέχει μέσω στελεχών της τα οποία θα τοποθετηθούν στο νέο σχήμα. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, ένα σημαντικό όφελος από την είσοδο της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο είναι πως θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους επενδυτές να συμμετέχουν στον ΑΔΜΗΕ, για να ενισχύσουν το νέο, φιλόδοξο, στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του, που περιλαμβάνει σημαντικά έργα διασύνδεσης, εγχώριου και διεθνούς ενδιαφέροντος ενώ όπως σημείωσε.

Όσον αφορά στην εισαγωγή του ΑΔΜΗΕ στο χρηματιστήριο, αυτή αφορά σε 232.000.000 μετοχές, όσες ακριβώς είναι και οι μετοχές της ΔΕΗ. Μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 491.840.000 ευρώ και διαμορφώνεται σε 575.360.000 ευρώ, με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της από 4,60 ευρώ σε 2,48 ευρώ, ενώ η ονομαστική αξία της μετοχής της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ορίστηκε 2,12 ευρώ.

Mανιάτης: Να ελεγχθούν τα «αυξημένα δικαιώματα» της State Grid

«Καθαρές» απαντήσεις από την κυβέρνηση σε περίπτωση που ισχύουν τα στοιχεία που παραπέμπουν σε αυξημένα δικαιώματα της State Grid στον ΑΔΜΗΕ ζητά ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον, Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, αναφορικά με τη δημοσιοποίηση της Συμφωνίας Μετόχων για την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Μανιάτης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί η δημοσιοποίηση της Συμφωνίας Μετόχων για την πώληση του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, με το 30% του αρχικού τιμήματος των 900 εκατ. € στην πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, η State Grid αποκτά ουσιαστικά αυξημένα δικαιώματα κυρίαρχου μετόχου μειοψηφίας, με βέτο σε αποφάσεις, όπως το δικαίωμα πρώτης προτίμησης, η επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου και η επιλογή του Οικονομικού Διευθυντή. Τα δικαιώματα αυτά θα ήταν εύλογα αν η State Grid κατέβαλε ολόκληρο το τίμημα των 900 εκατ. ευρώ για το 66% του ΑΔΜΗΕ, δεν είναι όμως καθόλου προφανή και αυτονόητα για την καταβολή του τιμήματος μόλις 320 εκατ. ευρώ για το 24% των μετοχών. Με άλλα λόγια, η Κινεζική εταιρεία με 320 εκατ. ευρώ απέκτησε σχεδόν ανάλογα δικαιώματα που θα είχε εάν κατέβαλε τίμημα 900 εκατ. ευρώ. Αν τα παραπάνω στοιχεία είναι ακριβή, τότε δημιουργείται μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση, για το οποίο απαιτούνται καθαρές απαντήσεις. Τα παραπάνω ερωτήματα, έρχονται να προστεθούν σε μια καταστροφική διετία για τη ΔΕΗ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με την καταστροφή στο ορυχείο του Αμύνταιου που μπορεί να ξεπεράσει σε συνολικό κόστος το 1 δις ευρώ, τη μετοχή της να έχει χάσει το 60% της αξίας της, τις ανεξόφλητες οφειλές να έχουν υπερδιπλασιαστεί στα 2,5 δις ευρώ, με τους διεθνείς οίκους όπως η Standard & Poor's, να θεωρούν ότι η εταιρεία βρίσκεται λίγο πριν τη στάση πληρωμών και με δικές της οφειλές εκατοντάδων εκατομμυρίων προς προμηθευτές και εργολάβους.

Στα παραπάνω αρνητικά προστίθεται και η συμφωνία του Μνημονίου 3 - Τσίπρα για παραχώρηση του 50% του μεριδίου αγοράς, που οδηγεί σε συρρίκνωση του κύκλου εργασιών από τα 4,5 δις ευρώ στα 2,5 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να απαντήσει με καθαρό και σαφή τρόπο, για την πορεία εξαθλίωσης της μεγαλύτερης Ελληνικής εταιρείας των 18.000 εργαζομένων και των 7.000.000 πελατών».

Σημειώνεται ότι την Τρίτη 27 Ιουνίου 2017, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα ανακοινώσει η ΔΕΗ τα οικονομικά αποτελέσματα α' τριμήνου του 2017, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider