Στάμτσης: Πώς επηρεάζονται καταναλωτές και εταιρείες από τις NOME

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στάμτσης: Πώς επηρεάζονται καταναλωτές και εταιρείες από τις NOME

Δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δημοπρασίας ΝΟΜΕ η οποία ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο στους εναλλακτικούς παρόχους της λιανικής ρεύματος, φορείς και επιχειρήσεις κάνουν την πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων αλλά και των επιπτώσεων που θα έχουν αυτές για τον μέσο καταναλωτή.

Ήδη, 11 εναλλακτικοί πάροχοι λιανικής ρεύματος έχουν πάρει ποσότητες ρεύματος και καταναλωτές και αγορά περνούν σε φάση αξιολόγησης των συνθηκών ανταγωνισμού που δημιουργούνται και της (αναμενόμενης) μείωσης των τιμών.

Ο διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας, Dr. Γιώργος Στάμτσης μιλώντας την Τετάρτη στο Διεθνές Συνέδριο του ΙΕΝΕ, αναφέρθηκε στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ υπογραμμίζοντας ότι: «Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ όμως αφορούν πρωτίστως τους καταναλωτές στην Ελλάδα.

Με την πραγματοποίηση της πρώτης δημοπρασίας έγινε το πρώτο βήμα για το μακροπρόθεσμο άνοιγμα στον ανταγωνισμό της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα. Από εδώ και πέρα οι καταναλωτές πρέπει να περιμένουν ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός θα οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, καλύτερες υπηρεσίες, και ευρύτερη γκάμα επιλογών».

Όπως είναι γνωστό, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ έπεσε από το 94% στο 88%, πριν ακόμα τεθούν σε ισχύ οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ. «Η ΔΕΗ πιεζόμενη υπό το βάρος του ανταγωνισμού να κάνει για πρώτη φορά έκπτωση 15% στους συνεπείς πελάτες της. Είδαμε όμως και τους καταναλωτές να μην αρκούνται σε αυτό. Να αναζητούν από τους μεγάλους ιδιώτες προμηθευτές ακόμα καλύτερα τιμολόγια, στρεφόμενοι προς αυτούς ακόμα και μετά τις εκπτώσεις της ΔΕΗ», ανέφερε ο κ.Στάμτσης.

Ως παράδειγμα της απαίτησης των καταναλωτών για περισσότερες επιλογές, ο κ. Στάμτσης προέβαλε την αγορά της Κρήτης όπου «καταναλωτές για δεκαετίες εγκλωβισμένοι στο μονοπώλιο, έσπευσαν να αλλάξουν προμηθευτή από τις πρώτες κιόλας ημέρες που δόθηκε αυτή η δυνατότητα στην αγορά της Κρήτης».

Μεταβατικό μέτρο οι δημοπρασίες NOME

O κ. Στάμτσης ανέφερε ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ είναι ένα μεταβατικό μέτρο το οποίο έχει καθορισμένη ημερομηνία λήξης, δηλαδή το 2019. «Άρα για να είναι ο ανταγωνισμός διαρκής πρέπει να σχεδιαστεί από σήμερα το τι θα συμβεί μετά το 2019…Ο ανταγωνισμός όμως για να είναι βιώσιμος πρέπει να επεκταθεί και σε όλη την παραγωγή. Φανταστείτε τι πραγματικά θα προσέφερε στους καταναλωτές η δυνατότητα επί ίσοις όροις ανταγωνισμού στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τι όφελος θα δουν οι καταναλωτές αν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί και προμηθευτές, αποκτήσουν πρόσβαση όχι απλά στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, αλλά αν μπορούσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο του κόστους αυτής της παραγωγής», συμπλήρωσε.

Χρειάζονται ευέλικτες μονάδες και ευέλικτοι καταναλωτές

Με την αυξανόμενη διείσδυση των κυμαινόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την ενεργότερη συμμετοχή των καταναλωτών και την ανάπτυξη των αγορών και του ανταγωνισμού σε όλα τα χρονικά επίπεδα (intraday, balancing), γίνεται όλο και πιο φανερή η ανάγκη των ηλεκτρικών συστημάτων για ευελιξία. «Χρειάζονται ευέλικτες μονάδες και ευέλικτοι καταναλωτές για να μπορούν να καλύψουν τις διακυμάνσεις στην παραγωγή των ΑΠΕ (λόγω συννεφιάς, άπνοιας κλπ) και να ανταποκριθούν στα σήματα της αγοράς», σημειώνει ο διευθυντής του ΕΣΑΗ.

«Την ίδια στιγμή όμως που η διείσδυση των ΑΠΕ καθιστά την ύπαρξη ευέλικτων μονάδων απαραίτητη, είναι η ίδια η διείσδυση των ΑΠΕ που περιορίζει σημαντικά τη συμμετοχή συμβατικών μονάδων παραγωγής στο ενεργειακό μείγμα κι άρα κατ’ επέκταση τις δυνατότητες οικονομικής επιβίωσης αυτών.

Συνεπώς προκύπτει η ανάγκη για δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στις μονάδες αυτές να αποκτήσουν έσοδα, αμείβοντάς τες για τη διαθέσιμη ευέλικτη ισχύ που παρέχουν στο Σύστημα. Διαφορετικά, πιο αποδοτικοί παραγωγοί, αλλά με μικρότερη δύναμη αγοράς, θα βρεθούν εκτός αγοράς, γεγονός όμως που θα οδηγήσει σε αύξηση συνολικά του κόστους κάλυψης της ζήτησης, αφού στην αγορά θα απομείνουν λιγότερο αποδοτικές μονάδες», υπογραμμίζει ο κ. Στάμτσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider