Την «κάθοδό» της στην Αθήνα εξετάζει η Μασούτης

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την «κάθοδό» της στην Αθήνα εξετάζει η Μασούτης

Σαράντα χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά συμπληρώνει φέτος η αλυσίδα σουπερμάρκετ Μασούτης, μία αμιγώς ελληνική εταιρεία, ιδιαίτερα δημοφιλής στην Βόρεια Ελλάδα.

Η αλυσίδα παρά τη γενικότερη οικονομική κατάσταση κατάφερε το 2014 να αυξήσει κατά 69,92% στα καθαρά της κέρδη και να αυξήσει έστω και οριακά το τζίρο της.

Ειδικότερα οι πωλήσεις της το 2014 αυξήθηκαν κατά 0,44% στα 742,176 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 4,34% στα 41,827 εκατ. ευρώ. Σημαντική ήταν και η άνοδος κατά 31,74% στα κέρδη προ φόρων τα οποία ανήλθαν σε 23,164 εκατ. ευρώ αλλά και στα κέρδη μετά τους φόρους τα οποία αυξήθηκαν κατά 69,92% ξεπερνώντας τα 14,374 εκατ. ευρώ.

Εξίσου ανοδική αναμένεται να είναι η οικονομική πορεία της Μασούτης και το 2015. Οι πωλήσεις της αναμένεται να αυξηθούν κατά 1% και να διαμορφωθούν στα 750 εκατομμύρια, ενώ τα προ φόρων κέρδη προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα 25 εκατ. ευρώ.

Σήμερα το δίκτυο της αριθμεί 260 καταστήματα, από τα οποία τα 241 είναι λιανικής πώλησης και τα 19 καταστήματα χονδρικής πώλησης (Cash-and-Carry).

Η ανάπτυξη του δικτύου της αλυσίδας έφερε και αύξηση 1,78% στο ανθρώπινο δυναμικό της το οποίο στο τέλος του 2014 αριθμούσε 6.713 άτομα, εκ των οποίων το 50% είναι πλήρους απασχόλησης.
Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε την Τετάρτη η αλυσίδα, τονίστηκε ότι το 2016 θα πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις ύψους 20 εκατ ευρώ, ενώ το ενδιαφέρον της για την αγορά της Αθήνας παραμένει.

Η «κάθοδος» της στην πρωτεύουσα, θα πραγματοποιηθεί όπως τονίστηκε μέσω εξεγοράς μεσαίας αλυσόδας σουπερμάρκετ, επενδύοντας κεφάλαια ύψους από 50 εκατ. έως και 100 εκατ. ευρώ.

Ο διευθυντής αγορών της Μασούτης Γρηγόρης Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η αλυσίδα κατάφερε αποσπά συνεχώς μερίδια αγοράς αφού κατά την τελευταία πενταετία, όταν η αγορά έχασε 18%, η συγκεκριμένη εταιρεία πρόσθεσε στα ποσοστά της επιπλέον 22%. Σήμερα, το μερίδιο της Μασούτης, πανελλαδικά βρίσκεται στο 10,7%, ενώ στη βόρεια Ελλάδα είναι ο αδιαμφισβήτητος leader με μερίδιο 33,5%.

Το 2016, οι επενδύσεις στο δίκτυο προβλέπουν ανακαινίσεις σε 16 καταστήματα και την προσθήκη οκτώ νέων καταστημάτων, κάποια από τα οποία βρίσκονται σε σημεία που λειτουργούσαν super markets άλλων λιανικών. Στα νέα που αναμένεται να προστεθούν στο δίκτυο της, είναι δύο καταστήματα στη Θάσο, ένα στην Εύβοια, ένα στο Βόλο, ένα στην Αλεξανδρούπολη, ένα στη Λάρισα και δύο στο Αγρίνιο, ένα κατάστημα χονδρικής και ένα λιανικής με τα οποία η Μασούτης για πρώτη φορά τοποθετείται στη συγκεκριμένη πόλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider