Σε παγκόσμιο ηγέτη εξελίσσεται η Tesla

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε παγκόσμιο ηγέτη εξελίσσεται η Tesla

Έκθεση της Morgan Stanley, τοποθετεί τη μικρή σήμερα αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, στη θέση του παγκόσμιου ηγέτη της αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2020.

Η Tesla, που ξεκίνησε τις εργασίες της μόλις το 2003, κατάφερε υπό την ηγεσία του τετραπέρατου Elon Musk να προβλέψει την τάση μεταμόρφωσης των αυτοκινήτων στο άμεσο μέλλον και να παράγει αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα οχήματα μπαταρίας.

Σήμερα η εταιρεία διαθέτει τα Model S, X, 3 και στο άμεσο μέλλον το Y, το οποίο θα είναι ένα αστικό SUV, βασισμένο στο Model 3. Μέχρι σήμερα, τα βασικά μοντέλα της Tesla ήταν τα S και X, τα οποία κατατάσσονταν στις κατηγορίες των πολυτελών sedan και SUV αντίστοιχα, με τιμές άνω των 80.000€.

Το Model 3 που ξεκίνησε να πωλείται φέτος, είναι το αυτοκίνητο με τις περισσότερες online παραγγελίες στην ιστορία της βιομηχανίας αυτοκινήτου -375.000 μέσα σε τρεις μήνες το 2016 και μάλιστα με προκαταβολή 1.000 δολάρια. Είναι βλέπετε το πρώτο «μαζικό» μοντέλο της Tesla, με τιμή που χάρη στην αμερικανική επιδότηση θα ξεκινά από τις 35.000 δολάρια. Αυτό το μοντέλο, μαζί με τον Model Y, που αναμένεται το 2019, αναμένεται να εκτινάξουν τις πωλήσεις της εταιρείας.

Με τα σημερινά δεδομένα, η Tesla είναι ένας «νάνος» της αγοράς αυτοκινήτου. Το 2016 οι συνολικές πωλήσεις της άγγιξαν τις 80.000 οχήματα, όταν ένας από τους μικρότερους μαζικούς κατασκευαστές πουλά τουλάχιστον 1 – 2.000.000 οχήματα το χρόνο. Οι κορυφαίοι ξεπερνούν τα 9.000.000 μονάδες.

Ωστόσο, στη συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία τη νέα δεκαετία αναμένεται να ισοφαρίσουν και σταδιακά να ξεπεράσουν τις πωλήσεις των συμβατικών, η Tesla είναι πολύ ισχυρός παίκτης. Εκεί που οι περισσότεροι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν μετά βίας ένα ή δύο αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα παραγωγής, η Tesla έχει ήδη τρία και ετοιμάζει τέταρτο.

Είναι λοιπόν προφανές ότι σε μια αγορά με τεράστια δυναμική, η Tesla έχει πιάσει πρώτο τραπέζι και η προνοητικότητα αυτή, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, θα φανεί το 2020. Όπου η Tesla θα κατακτήσει περίπου το 50% του συνολικού μεριδίου αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως.

Οι μεγάλοι κατασκευαστές δεν βλέπουν την ανάπτυξη της Tesla με καλό μάτι και ετοιμάζουν δυναμική αντεπίθεση. Η διεθνής έκθεση της Φρανκφούρτης, που ανοίγει τις πύλες της στις 12 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτεί την απαρχή μιας μεγάλης επίθεσης νέων ηλεκτρικών μοντέλων, κυρίως από τους Γερμανούς κατασκευαστές. Δεκάδες μοντέλα προγραμματίζουν να έχουν στις τάξεις τους έως το 2025 η VW, Audi, BMW, Mercedes, ενώ ήδη η Nissan με το νέο Leaf, τον παγκόσμιο ηγέτη στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αναμένει αύξηση των μεριδίων της.

Σε παγκόσμιο ηγέτη εξελίσσεται η Tesla
Σε παγκόσμιο ηγέτη εξελίσσεται η Tesla

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider