ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Παίρνει απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους – Ποιοι θα εισπράξουν bonus

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Παίρνει απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους – Ποιοι θα εισπράξουν bonus
Το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους της φαίνεται να εξετάζει σοβαρά η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Λαμβάνει απόφαση πριν τη Γ.Σ. στο τέλος Μαΐου. Το μετοχολόγια και η ρευστότητα των 650 εκατ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους της φαίνεται να εξετάζει σοβαρά η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως αρκετές φορές έχει αναδείξει στο πρόσφατο παρελθόν το insider.gr. Η συγκέντρωση ρευστότητας από τις πωλήσεις δραστηριοτήτων και θυγατρικών το τελευταίο χρονικό διάστημα, ύψους πλέον 650 εκατ. ευρώ, έχει φέρει στην ατζέντα της διοίκησης της εισηγμένης την πιθανότητα παροχής bonus προς τους μετόχους της, κάτι που έχει αφήσει να εννοηθεί και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευθύμης Μπουλούτας, σε αναφορές του ή σε παρουσιάσεις των δράσεων, των μεγεθών και των προοπτικών του γκρουπ σε αναλυτές. Μάλιστα, σχετική πρόταση για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους θα συζητήσει σε προσεχή συνεδρίαση του (πριν τη σύγκλιση της τακτικής γενικής συνέλευσης στις 31 Μαΐου) το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ.

Κατά συνέπεια, και επισήμως χτες η ΕΛΛΑΚΤΩΡ άνοιξε το θέμα, καθώς σε σχετική της ανακοίνωση στο ΧΑ για το οικονομικό ημερολόγιο, αναφέρει ότι στην προσεχή ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024, το «Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας θα υποβάλει πρόταση στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της για τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2023, ενώ «θα συνεδριάσει πριν την ημερομηνία της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης για να εξετάσει την πιθανή πρόταση επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους της Εταιρείας». Κατά συνέπεια προσεχώς, και πριν το τέλος Μαΐου, οι μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα γνωρίζουν τόσο το «αν» θα πάρουν μετοχικό bonus με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, όσο και το ύψος αυτού.

Η ρευστότητα και οι μέτοχοι

Βάσει στοιχείων που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Ελλάκτωρ έπειτα από την πώληση του 25% της Άνεμος (αρχές του χρόνου) στην Motor Oil Renewable Energy (θυγατρική της Motor Oil) η ρευστότητα του Ομίλου είχε διαμορφωθεί σε περίπου 650 εκατ. ευρώ. Προηγήθηκε η πώληση του 75% της Άνεμος (ολοκληρώθηκε Δεκέμβριο 2022) με συνολικό τίμημα 671,5 εκατ. ευρώ (equity value). Ακολούθησε εντός του 2023 η πώληση της Άκτωρ στην Intrakat από την οποία η Ελλάκτωρ ενίσχυσε το ταμείο της με 110,8 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 114 εκατ. καταβάλλονται σταδιακά από την Intrakat ως αποπληρωμή ενδοομιλικού δανεισμού της Άκτωρ. Επίσης έχει πουλήσει το Smart Park στην Fourlis εισπράττοντας 93 εκατ. ευρώ.

Βάσει του επίσημου μετοχολογίου, στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ βασικός μέτοχος είναι η ολλανδική Reggeborgh με μερίδιο άνω του 45% (45,17%, πάνω από 157 εκατ. τεμάχια) ενώ η Motor Oil ελέγχει κοντά στο 30% (29,87% και πάνω από 104 εκατ. μετοχές), με την Atlas να κατέχει 9,8% και το ευρύ επενδυτικό κοινό συνολικά 52,8 εκατ. μετοχές (15,17%). Συνολικά, πρόκειται για πάνω από 348 εκατ. τεμάχια, με το Δ.Σ. να καλείται να αποφασίσει και για το ύψος της επιστροφής, πάντα σε συνάρτηση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες των projects, καθώς, αναλόγως της επιστροφής ανά μετοχή θα δοθούν δεκάδες ή εκατοντάδες εκατ. ευρώ αθροιστικά (π.χ. με 0,30 ευρώ πάνω από 100 εκατ., με 0,5 ευρώ/μετοχή σχεδόν 175 εκατ. ευρώ κ.λπ.).

Να σημειώσουμε επίσης ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι σε συζητήσεις και με την Motor Oil για την πώληση της δραστηριότητας στον τομέα Περιβάλλοντος (ΗΛΕΚΤΩΡ), κρατώντας, εφόσον κλείσει το deal, παρουσία σε real estate (μέσω της REDS) και τις Παραχωρήσεις (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), όπου έχει «πλούσιο χαρτοφυλάκιο», αν και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο η σύμβαση της Αττικής Οδού. Μένει, βέβαια, να φανεί πώς θα εξελιχθεί προσεχώς η στρατηγική του ομίλου, δηλαδή ποιες δράσεις θα κρατήσει και αν επιδιώξει επέκταση σε κάποια άλλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται φθηνό «πράσινο» ρεύμα σε κοινωνικά ευάλωτους και Δήμους - Τα 6 βήματα του σχεδίου Απόλλων

Mega πληρωμή σε μητέρες στις 30 Απριλίου - Αιτήσεις από την Τετάρτη και για το επίδομα μητρότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider