Σουηδία: Σταθερά τα επιτόκια στο 4% - Πιθανή μείωση τον Μάιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σουηδία: Σταθερά τα επιτόκια στο 4% - Πιθανή μείωση τον Μάιο
Σταθερά στο 4% διατηρεί τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας (Riskbank) βάζοντας τέλος στις εκτιμήσεις που την ήθελαν να ακολουθεί το παράδειγμα της Ελβετίας, η οποία πρώτη την προηγούμενη εβδομάδα, μείωσε τα επιτόκια στο 1,5%.

Σταθερά στο 4% διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) βάζοντας τέλος στις εκτιμήσεις που την ήθελαν να ακολουθεί το παράδειγμα της Ελβετίας, η οποία χαλάρωσε την πολιτική της εν μέσω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται, ότι σε μια εντελώς απρόσμενη κίνηση, η Ελβετία μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 1,5%, από 1,75%, και έγινε η δυτική τράπεζα που έκανε την αρχή στη μείωση των επιτοκίων. Αυτό δεν επηρέασε, όπως φάνηκε, τις Κεντρικές Τράπεζες της Νορβηγίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, που την ίδια μέρα διατήρησαν αμετάβλητη την νομισματική τους πολιτική.

Με τη σειρά της και η Σουηδία ακολουθεί συντηρητική πορεία αν και εν όψει της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού σύμφωνα με το Συμβούλιο της Τράπεζας «είναι πιθανό να υπάρξει μείωση των επιτοκίων το Μάιο ή τον Ιούνιο εάν τα δεδομένα για τον πληθωρισμό παραμείνουν ευνοϊκά».

Ωστόσο, η Riksbank σημειώνει ότι με δεδομένες «τις αλλαγές που παρατηρούνται στην τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων αλλά και τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές καταναλωτικών αγαθών τα τελευταία χρόνια», η νομισματική αρχή θα χρειαστεί «περαιτέρω επιβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στα επιθυμητά επίπεδα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider