Με περαιτέρω μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους και νέα κόκκινα δάνεια που κινούνται κάτω από 1 δισ. ευρώ, θα καταφέρουν να κλείσουν το 2023 - χρονιά αυξήσεων επιτοκίων - οι ελληνικές τράπεζες.
Τα νέα κόκκινα δάνεια αναμένονται ακόμη πιο περιορισμένα το 2024. Οι νέες εισροές εκτιμώνται στα 500 εκατ. ευρώ, με αρνητικό σχηματισμό νέων NPEs σε ένα ή και δύο τρίμηνα του έτους. Για να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα, οι τράπεζες σχεδιάζουν ήδη τις άμυνές τους, αποφασίζοντας να παρατείνουν το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. Οι τράπεζες είχαν προχωρήσει στο «πάγωμα» του επιτοκίου βάσης με το οποίο διαμορφώνονται τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, με ημερομηνία αναφοράς την 31η Μαρτίου 2023. Το «πάγωμα» έγινε, μάλιστα, κατά 20 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία το επιτόκιο βάσης (Euribor μηνός και τριμήνου, SARON – Libor για το ελβετικό φράγκο, επιτόκιο EKΤ κ.λπ.) βρισκόταν στις 31/3/2023. Το «πάγωμα» ενεργοποιήθηκε στις 2 Μαΐου 2023 με ισχύ για ένα έτος, ενώ στην παρούσα φάση οι τράπεζες σχεδιάζουν να δώσουν παράταση στο μέτρο μέχρι το τέλος του 2024. Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο που θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2024 για τον εκτοκισμό των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο θα είναι: 2,7% Euribor μηνός, 2,85% Euribor τριμήνου, 3,3% επιτόκιο ΕΚΤ, 1,2% SARON (για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο).
Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο insider.gr, το 2023 αναμένεται να κλείσει με το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών να διαμορφώνεται στα 9 δισ. ευρώ (σε Ελλάδα και εξωτερικό) και ο μέσος δείκτης ΝΡΕ γύρω στο 6%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας αναμένονται σε 1,4 δισ. ευρώ, της Alpha Bank και της Eurobank σε 1,5 δισ. ευρώ για την καθεμία, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2 δισ., ενώ στα 2 δισ. ευρώ αναμένονται τα NPEs της Παγκρήτιας και της Attica Bank, με το εναπομείναν ποσό μέχρι τα 9 δισ. να αφορά τις άλλες μικρές τράπεζες.
«Η μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτυπώνει την τεράστια πρόοδο των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια και είναι περισσότερο από εμφανής και αξιοσημείωτη», ανέφερε χαρακτηριστικά η Elizabeth McCaul του SSM, μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link αυτή την εβδομάδα στην Νέα Υόρκη. Το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ανέφερε ότι τα ελληνικά κόκκινα δάνεια έχουν υποχωρήσει δραματικά, καθώς από τα υψηλά του δείκτη ΝΡΕ στο 49% το 2017, στο β΄ τρίμηνο του 2023 ο δείκτης είχε υποχωρήσει στο 8,6% και αναμένεται να δείξει περαιτέρω μείωση στο γ΄ και δ΄ τρίμηνο του έτους. Η κα McCaul απένειμε τα εύσημα στον Γιώργο Ζαββό (πρόεδρο και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας), συνομιλητή της στο πάνελ του συνεδρίου της Capital Link, ως «το πρόσωπο (σ.σ. τότε ήταν αρμόδιος υφυπουργός για τον χρηματοπιστωτικό τομέα) πίσω από το πολύ επιτυχημένο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού "Ηρακλής"».