Βαρουφάκης: Παρέδωσα τα ίδια με αυτά που παρέλαβα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαρουφάκης: Παρέδωσα τα ίδια με αυτά που παρέλαβα

«Έναν υπουργό Οικονομικών τον κρίνεις από τι χρέος παρέδωσε σε σχέση με αυτό που παρέλαβε, τα ταμειακά διαθέσιμα και το ΑΕΠ. Θα δείτε ότι λίγο πολύ τα ίδια παρέλαβα με αυτά που παρέδωσα» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του επικεφαλής του ESM ότι το κόστος από τους χειρισμούς του πρώτου εξαμήνου του 2015, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι «το κόστος είναι τεράστιο από το 2010 και οφείλεται απολύτως στο λαθεμένο πρόγραμμα της τρόικας. Μου περιποιούν μεγάλη τιμή προσπαθώντας να μετακυλήσουν τις αμαρτίες τους πάνω μου».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποπληρωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος και επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο λάθος του ήταν ότι εμπιστεύτηκε τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το ελληνικό δημόσιο χρέος να αποπληρωθεί. Είναι ξεκάθαρο. Αυτό που βαφτίζουν ελάφρυνση χρέους ουσιαστικά είναι μια βάναυση επιβάρυνση του δημόσιου χρέους. Μετακύλησαν μετά το 2032 τοκιζόμενα τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι μια μεγάλη επιβάρυνση» δήλωσε.

«Αν κοιτάξουμε προσεκτικά αυτά που λένε ακόμη και οι κυβερνητικοί, μην ξεχνάμε ότι όλος ο πανηγυρισμός βασίζεται στην ιδέα ότι μέχρι το 2032 δεν θα χρειαστεί να βγούμε στις αγορές. Υπάρχει το μαξιλάρι των 24 δισ, αυτά τα έχουμε πάρει από την τρόικα, οπότε η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές» είπε.

«Κανείς δεν δανείζει ένα πτωχευμένο κράτος εκτός κι αν υπάρχει η τρόικα να εγγυάται αυτά τα δάνεια» πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σχολιάζοντας την τακτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο κ. Βαρουφάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «εμπιστεύθηκα τον κ. Τσίπρα ότι έχουμε εκλεγεί με μια ξεκάθαρη λαϊκή εντολή να μην υπογράψουμε την επέκταση της χρεοδουλοπαροικίας. Ο λόγος που δέχτηκα την πρόκληση και την πρόσκληση που δέχτηκα γα το υπουργείο Οικονομικών ήταν η δέσμευση που είχα».

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι «τα τελευταία 10 χρόνια η ελληνική οικονομία έχε ζήσει την μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή σε καιρό ειρήνης στην ιστορία» επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Το θέμα είναι: Πώς μπορούμε να επιβιώσουμε στο ευρώ; Και θα σας απαντήσω: Μόνο έχοντας προετοιμαστεί για την επιστροφή στη δραχμή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.