Κοτζιάς: Η συμφωνία είναι πατριωτική

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοτζιάς: Η συμφωνία είναι πατριωτική

«Κανείς δε θέλει τη λύση στο Σκοπιανό περισσότερο από εμάς. Αυτή η συμφωνία είναι πατριωτική γιατί μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε δυνάμεις εκεί που υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο Νίκος Κοτζιάς.

«Από ποιους κινδυνεύουμε, από αυτούς που δεν έχουν ούτε αεροπορία ή από αυτούς που θα αγοράσουν F-35. Ο πατριωτισμός καμαρώνει, αγαπάει τα πάτρια εδάφη. Μην τον συνδέουμε με τον σοβινισμό, που δεν σέβεται τον πολιτισμό και τις αντιλήψεις των άλλων λαών. Θεωρεί ότι είναι υπέρτερος», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας.

«Μας λένε ότι φέρνουμε τετελεσμένα. Στα 70 τελευταία χρόνια πόσα τετελεσμένα φτιάχτηκαν. Δεν θα έχουν τέτοια οι γείτονές μας; Είναι μικρό που αλλάζει το Σύνταγμά της; Θεωρείτε ότι δεν ισχύουν οι διεθνείς συνθήκες. Όποιος θέλει ότι αυτή η διεθνής συνθήκη δεν είναι σωστή, να το πει.

Στις συμφωνίες υπάρχουν δυο πλευρές. Ακούω που λέτε ότι παραδίδουμε τα πάντα. Ο Ιβάνοφ λέει στον Ζάεφ το ίδιο. Πως γίνεται και εμείς και εκείνοι τα παραδίδουν όλα; Δεν στέκει. Εδώ έχουμε επίσης δυο στρατόπεδα. Αυτοί που θέλουν λύση και αυτοί που έχουν κάνει ως πολιτική τους αρχή τη μη λύση. Αυτοί που δημιούργησαν τα προβλήματα και εμείς που τα λύνουμε. Είστε οπαδοί της αδράνειας. Έχετε και οπαδούς της εκκρεμότητας» επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς.

«Αν λύνεις προβλήματα έχεις να αντιμετωπίζεις πολλά ζητήματα. Η ίδια παράταξη που θεωρούσε την Ελλάδα ψωροκώσταινα. Και φοβάται τη συμφωνία γιατί κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα. Η ΝΔ στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης κυβέρνησε 10 χρόνια. Ποια είναι η θέση σας; Ντρέπεστε γι αυτά που κάνατε και δεν τα λέτε; Μήπως μιλάτε για μυστική διπλωματία και αγνοείτε τη διπλωματία του κόμματός σας.

Υπάρχουν και στιγμές κακής διπλωματίας όπως τα 7 χρόνια που η Ελλάδα διαπραγματευόταν το διεθνές όνομα «Μακεδονία – Σκόπια», τόνισε ο υπουργός.

«Στην αρχή η θέση του Σαμαρά ήταν «ναι στο Δημοκρατία της Μακεδονίας». Από τότε από το '93 έγινε αποδεκτή η σύνθετη ονομασία. Άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Σύνθετη μόνο για το εξωτερικό. Το erga omnes από τα πρώτα τηλεγραφήματα ήταν για πάσα διεθνή χρήση. Όχι για πάσα χρήση.

Τώρα μας παραπονιέστε για τα χρονοδιαγράμματα. Έχω μια υποψία ότι έχετε μπερδέψει το όνομα με τον επιθετικό προσδιορισμό. Το erga omnes δεν το πάλεψε κανένας ποτέ. Και αυτό που συμφωνήσαμε ήταν πέρα για πέρα erga omnes. Δεν είναι μόνο για εξωτερική αλλά για όλες τις χρήσεις», κατέληξε ο Νίκος Κοτζιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider