Κωδικός «εξωστρέφεια» με το βλέμμα (και) στο Βερολίνο

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κωδικός «εξωστρέφεια» με το βλέμμα (και) στο Βερολίνο

Το βλέμμα του σε σειρά διεθνών επαφών στρέφει ο πρωθυπουργός τις αμέσως επόμενες μέρες, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις με τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, καθώς επηρεάζουν άμεσα τις συζητήσεις για το χρέος και την επόμενη μέρα μετά το τρίτο πρόγραμμα.

Αρχής γενομένης από αύριο, πάντως, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Λευκωσία προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή σύνοδο Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, συνοδευόμενος και από σειρά υπουργών, με τα ζητήματα της ενέργειας και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στη λεκάνη της Μεσογείου να βρίσκονται στο επίκεντρο. Ο κ. Τσίπρας, δε, θα έχει την ευκαιρία για κατ’ ιδίαν συνομιλίες τόσο με τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση σε διευρυμένη κλίμακα με τις εθνικές αντιπροσωπείες. Μαζί με τον κ. Τσίπρα στην πρωτεύουσα της Μεγαλονήσου θα βρεθούν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

Βέβαια, το ταξίδι στην Κύπρου και η συνέχιση των επαφών με ηγέτες της ευρύτερης γειτονιάς της χώρας δεν είναι η μόνη προγραμματισμένη εξόρμηση στο πρωθυπουργικό καλαντάρι. Καίτοι δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί την Πέμπτη στο Παρίσι, προκειμένου να παρευρεθεί σε ειδική τελετή για τη βράβευσή του, ενώ αναμένεται να έχει και επαφές με επιχειρηματίες. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η εν λόγω εξόρμηση του πρωθυπουργού να έχει και άρωμα…αγορών, καθώς δεν είναι μυστικό πως το Μαξίμου ετοιμάζει νέα δοκιμαστική έξοδο στις αγορές χρήματος έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου να διαμορφώσει μια ακολουθία εξόδων και μια καλή καμπύλη επιτοκίων.

Να σημειωθεί, πάντως, πως τόσο στο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις με την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία και τις εναλλακτικές που υπάρχουν τώρα. Η παράταση της εκκρεμότητας στη Γερμανία και το ενδεχόμενο ο σχηματισμός κυβέρνησης να φτάσει ως το Πάσχα δημιουργεί προβληματισμό για δύο θεμελιώδεις άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού: για τις έγκαιρες αποφάσεις για το χρέος και για την έναρξη της συζήτησης για την επόμενη μέρα.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση επιδιώκει τον Φεβρουάριο, όταν και το ΔΝΤ θα προβεί στην πρώτη του αξιολόγηση για το τρίτο πρόγραμμα, να κλειδώσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά την παρέλευση του προγράμματος, πλην όμως, αν δεν υπάρχει κυβέρνηση στη Γερμανία, τότε η συζήτηση θα παραμείνει θεωρητική ελλείψει συνομιλητή στο Βερολίνο.; Παράλληλα, η έλλειψη σαφούς εικόνας για τη σύνθεση της γερμανικής κυβέρνησης δεν θα επιτρέπει και το να γνωρίζει το είδος και τον βαθμό των πιέσεων που θα ασκηθούν στη χώρα για την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider