Κουρουμπλής: Να εξεταστούν οι άγονες γραμμές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κουρουμπλής: Να εξεταστούν οι άγονες γραμμές

Για όλα τα φλέγοντα ζητήματα των νησιωτικών περιοχών συζήτησαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αντιπροσωπεία του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο.

Την ανάγκη σύνδεσης της συγκοινωνιακής πολιτικής με τη νησιωτική πολιτική της χώρας, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ, Θράσος Καλογρίδης, προτείνοντας να ξεκινήσει από μηδενική βάση το θέμα των αγόνων γραμμών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας από την πλευρά του, έκανε λόγο για θεαματική βελτίωση των συγκοινωνιών στα νησιά, «την οποία ομολογούν περιφερειάρχες και δήμαρχοι», ενώ τόνισε ότι με το νέο νομοσχέδιο διευκολύνεται η αδειοδότηση όλων των παραδοσιακών επαγγελμάτων στις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες. Επίσης, ανέφερε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σύστησε ειδική ομάδα εργασίας η οποία καταθέτει πρόταση για τη σύσταση ειδικών σχολείων όπου θα εκπαιδεύονται συγκεκριμένες ειδικότητες καταρτισμένων τεχνιτών που πρέπει να υπάρχουν στις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, και σε αυτές περιλαμβάνεται και η ειδικότητα του ναυπηγοξυλουργού. Η ίδια ομάδα εξετάζει και προγράμματα σπουδών των εν λόγω σχολείων.

Μιλώντας ο αντιπρόεδρος και μέλος ΔΣ του επιμελητηρίου Ηρακλείου Γιώργος Μπαμιεδάκης, ζήτησε από τον υπουργό να καθοριστεί ενιαία τιμολογιακή πολιτική στα νησιωτικά λιμάνια, αλλά και να επεκταθεί το ωράριο των ναυαγοσωστών στις παραλίες. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, έθεσε το ζήτημα της διατήρησης του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, τονίζοντας ότι πρόκειται για μείζον ζήτημα που «αποτελεί καθολική και μη διαπραγματεύσιμη απαίτηση των νησιωτικών κοινωνιών και επιχειρήσεων».

Σημαντικό κεφάλαιο της συζήτησης αποτέλεσε το θέμα της συμμετοχής εκπροσώπων των επιμελητηρίων στα διοικητικά συμβούλια των δημοτικών λιμενικών ταμείων, για το οποίο υπήρξε επίσης σύμφωνη υπουργική τοποθέτηση. Ο υπουργός, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα τόνισε πως «η συνάντηση αποτελεί αφετηρία για πιο στέρεες βάσεις συνεργασίας του ίδιου και του υπουργείου, με τους θεσμικούς νησιωτικούς επιμελητηριακούς φορείς».

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ακόμη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Κώστας Αδαμόπουλος ως εκπρόσωπος του προέδρου του INSULEUR και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργου Μπενέτου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider