Κομβικός ο ρόλος Τσακαλώτου στον ανασχηματισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομβικός ο ρόλος Τσακαλώτου στον ανασχηματισμό

Σενάρια ως προς τον χρόνο του ανασχηματισμού δίνουν και παίρνουν στην πολιτική πιάτσα τις τελευταίες ώρες και ιδίως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αν και κατά πληροφορίες στο εσωτερικό της συνεδρίασης δεν έγινε κάποια συζήτηση που να δικαιολογεί αυτά τα σενάρια.

Αντίθετα, στον ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζουν τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, μιας και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος συνεδριάζει αύριο και μεθαύριο, ενώ παράλληλα έχει γίνει και ο προγραμματισμός του κυβερνητικού νομοθετικού έργου έως και την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής σε περίπου δύο εβδομάδες.

Με βάση, συνεπώς, σενάρια που ακούγονται, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να κάνει διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα ενόψει τρίτης αξιολόγησης και για να διορθώσει κακώς κείμενα σε συγκεκριμένα υπουργεία, ακόμα και έως το τέλος Ιουλίου.

Κατά τις πληροφορίες του Insider.gr, αυτό το σενάριο δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες. Άλλωστε, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς είχε θέσει ορίζονται τριμήνου και ουσιαστικά είχε αποφασίσει να αξιολογήσει το κυβερνητικό έργο σε περίοδο «νηνεμίας», έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου δηλαδή. Άλλωστε, στις αρχές του φθινοπώρου υπάρχει αφενός η ΔΕΘ, αφετέρου η έναρξη της συζήτησης για την τρίτη αξιολόγηση, συνεπώς δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί μοντέλο... δεύτερης αξιολόγησης και οι διορθωτικές παρεμβάσεις να γίνουν, προκειμένου να δοθεί ώθηση στη διαπραγμάτευση.

Όπως και να έχει, αποφασιστικής σημασίας είναι η παραμονή ή μη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του. Ο υπουργός επιθυμεί, κατά τις πληροφορίες του Insider.gr, να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, πλην όμως το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί την παραμονή του στη θέση του, καθώς έχει αναπτύξει κώδικες επικοινωνίας με τους δανειστές.

Ρυθμιστικός παράγοντας θα είναι η έξοδος στις αγορές, καθώς εκτιμάται πως ο κ. Τσακαλώτος δεν πρόκειται να αποχωρήσει πριν ξεκινήσει η διαδικασία επαναφοράς στις χρηματαγορές, ενώ στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η παραμονή του να είναι μεγαλύτερη και ουσιαστικά να είναι αυτός που θα επωμιστεί και το βάρος της τρίτης αξιολόγησης. Η επιχείρηση... πειθούς, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι ακόμα σε εξέλιξη, αλλά θα είναι και απολύτως καθοριστική για το «πότε» και το «πώς» του ανασχηματισμού.

Υπό αυτό το πρίσμα, το έτερο σενάριο είναι ο χρόνος του ανασχηματισμού να προσδιοριστεί περί το τέλος του καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου, προκειμένου να δοθεί και χρόνος σε υπουργούς σε συνθήκες απουσίας μνημονιακής πίεσης να τρέξουν τις εκκρεμότητες των χαρτοφυλακίων τους και να αποδείξουν στο Μαξίμου ότι αξίζουν να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Φυσικά, όπως και να έχει, ο χρόνος του ανασχηματισμού ποτέ δεν είναι προκαθορισμένος, ενώ και το κυβερνητικό επιτελείο δεν διαρρέει τα σχέδιά του, διατηρώντας το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Άλλωστε, οι ανασχηματισμοί είναι από τα πράγματα που ποτέ δεν προαναγγέλλονται, συνεπώς πολιτικοί παρατηρητές αντιμετωπίζουν με δυσπιστία ημερομηνίες και περιόδους που εμφανίζονται ως «σιγουράκια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider