Τσίπρας: Δεν ενεργοποιούμε τον «κόφτη», αλλά τον «δότη»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Δεν ενεργοποιούμε τον «κόφτη», αλλά τον «δότη»

«Οι εξελίξεις σας διαψεύδουν», τόνισε, απευθυνόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017.

«Μυαλό δεν βάζετε, δεν μαθαίνετε από τα παθήματα», διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως το 2016 η ελληνική οικονομία όχι μόνο σταθεροποιήθηκε, αλλά και αναπτύχθηκε, ενώ και τα έσοδα υπεραπέδωσαν. «Ακούγοντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, μου ήρθε στο μυαλό η γνωστή παροιμία με τον βοσκό και τον λύκο», πρόσθεσε. «Το κόμμα σας πέρυσι φώναζε ότι ο προϋπολογισμός είναι εικονικός. Όχι απλά πιάσαμε τους στόχους αλλά τους ξεπεράσαμε κιόλας», τόνισε στη συνέχεια. «Υπερκαλύψαμε τον στόχο των εσόδων στο διπλάσιο και υπερκαλύπτουμε στόχους για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δείχνοντας αξιοπιστία στα δημόσια οικονομικά της χώρας», συμπλήρωσε.

«Δεν μοιράζουμε πλεόνασμα, έχουμε μια υπεραπόδοση των εσόδων που δεν προέκυψε από θαύμα αλλά από μια εντατική δουλειά που κάναμε», σημείωσε, στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς δεν ενεργοποιούμε τον κόφτη, αλλά τον «δότη, αφού δίνουμε στον λαό», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

«Μας λέγατε πως δεν θα κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση – που ήταν και η πιο δύσκολη – και τελικά την κλείσαμε. Τώρα που θα κλείσουμε και τη δεύτερη, τι θα μας πείτε; Θα ζητήσετε εκλογές, όπως συνήθως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας για να ανταπαντήσει πως «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία» και πως «οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019». «Θέλω να βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι ο λαός μας ανέθεσε με πλατιά εμπιστοσύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, στην οποία εσείς την οδηγήσατε, μας έδωσε εντολή τετραετίας την οποία θα εξαντλήσουμε έως την τελευταία μέρα», πρόσθεσε.

Επιμένετε σε παρωχημένη καταστροφολογία, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός.

«Από τους προϋπολογισμούς - παρωδία της μεταπολίτευσης περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς και τα όποια οφέλη θα μεταφέρονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

«Έτσι μπορέσαμε και δώσαμε 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ποσό 4,7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που πάρθηκε από τους συνταξιούχους μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ, για το οποίο εσείς είχατε δεσμευτεί και εμείς δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Κρατήσαμε σταθερό τον ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση», ανέφερε.

«Επί των ημερών της δικής μας διακυβέρνησης η ανεργία έχει πέσει από το 27% στο 23%, αλλά δεν εφησυχάζουμε», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε την ανάκτηση της εργασίας και την αποτροπή του καταστροφικού φαινομένου της διαρροής εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό ως τον μεγαλύτερο εθνικό στόχο. Σημείωσε πως από το 2015 έχουν δημιουργηθεί πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και επισήμάνε πως «καταφέραμε να διπλασιάσουμε το ποσό για την έρευνα και την καινοτομία, να συγκεντρώσουμε πόρους στο 1% ΑΕΠ».

«Για εμάς αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν σημαίνει ξεπούλημα όσο-όσο, αλλά αναβάθμιση και αξιοποίησή της, με διαρκή έσοδα για το Δημόσιο, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider